Iguazu, het noordwesten en de Ibera moerassen

Argentinie

de watervallen, moerassen, cultuur en historie

Het noordwesten, de meest historisch en kleurrijke regio van Argentinië

Deze authentieke regio staat bekend om zijn prachtige bergen, valleien, cactus wouden, koloniale architectuur en de meest behouden overblijfselen van de Inca’s. In combinatie met de Ibera moerassen en de Iguazu watervallen heeft deze regio genoeg te bieden om een hele vakantie door te brengen

Wat maakt Iguazu, het noordwesten en de Ibera moerassen zo bijzonder?

Ph_Rincon_del_Socorro_San_Nicolas-0248
Ph_Rincón_del_Socorro_3_(1)

Esteros del Ibera

Natuurreservaat Ibera betekent ‘’stralend water’’ en omvat een oppervlakte van maar liefst 700 000 hectare aan lagunes en draslanden. Naast 400 vogelsoorten vind je hier schildpadden, yacares (kaaimannen) en capybaras, de grootste knaagdieren ter wereld. Het is dan ook niet voor niets dat natuurbeschermer en filantroop Thomkins hier veel land van boeren heeft opgekocht om vervolgens de natuur terug te brengen naar de oorspronkelijke staat.

Iguazu watervallen

De watervallen van Iguazu liggen op de grens van Argentinië en Brazilië, in het hart van een tropisch regenwoud en staan in de top drie van ’s werelds meest indrukwekkende watervallen. Er zijn verschillende hoogtepunten, waarbij wij in ieder geval adviseren om zowel de Argentijnse zijde (dichterbij) als de Braziliaanse zijde (mooiste panoramisch uitzicht) te bezoeken. Mocht je langer willen/kunnen verblijven, dan is een bezoek aan bijvoorbeeld de jezuïeten ruïnes van San Ignacio Mini een aanrader

Aliwen_Awasi_Iguazu_iStock_000011410511_Large
MB_AR_Salta_City_Convento_San_Bernardo_DSC_1479
MB_AR_Salta_City_DSC_1474

Salta

De stad Salta, in de volksmond ook omschreven als Salta la Linda (het mooie) staat bekend als de Argentijnse stad met de meeste goed bewaarde koloniale architectuur van het land. Hier voel je de Gaucho traditie en is een diner gevolgd door een folkloristishe pena muziekavond een absolute aanrader. Je vindt hier indrukwekkende bezienswaardigheden, zoals de Cabildo, de kathedraal en de San Fransiso kerk. Een bezoek aan het MAAM (High Altitude Archaeology Museum) en het Fine Art Museum mogen niet ontbreken tijdens je bezoek aan Salta.

De Cafayate en Calchaqui vallei ten zuiden van Salta

De Calchaqui vallei staat bekend als een van de meest historische en cultuurrijke regio’s van Argentinië. Naast zijn buitengewone landschappen vind je hier vele oud Spaanse koloniale dorpjes, maar ook Inca ruïnes die dateren uit de periode voordat de Spanjaarden voet aan het Zuid-Amerikaanse continent hebben gezet. Enkele hoogtepunten zijn het Parque Nacionallos los Cardones met zijn vele cactussen en de Quebrada de las Conchas, een prachtige vallei met surrealistische landschappen. Ook de pre-koloniale gehuchtjes Cachi en Molinos, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, zijn een bezoek meer dan waard.

Het aan de Chuscha rivier gelegen plaatsje Cafayate en de omgeving eromheen staat bekend om zijn Torrontes druif. Deze druivensoort gedijd heel goed in het koele bergklimaat en zorgt voor de productie van de heerlijke lichtfruitige Torrontes wijn. Er zijn verschillende goede wijngaarden die je kunt bezoeken, waarbij de Colomé wijngaard van de Hess familie extra bijzonder is vanwege zijn kunstcollectie.MB_AR_Salta_Conchas_Gorge_DSC_1258
Socompa_Dunas_Blancas._F._Ghilardi

Puna plateau

De Puna woestijn hoogvlakte ten westen van de Andes strekt zich uit vanaf het noordwesten van Argentinië via Bolivia tot in Peru. De Puna kenmerkt zich door extreem kleurrijke landschappen met wilde vicunas zoals de enorme Salinas Grande zoutvlaktes, desolate vulkanen, de tussen de spierwitte zoutvlaktes gelegen groene oases van Antofagasta de la Sierra, de droge Campo Piedro Pomez woestijn en het Laguna Grande reservaat met zijn zoutmeer dat zomers grofweg 20.000 Puna flamingo’s aantrekt.

Naast deze overweldigende natuur kan je ook verschillende dorpjes bezoeken zoals Susques, de voormalige hoofdstad van de Puna met zijn uit 1598 daterend kerkje en Tolar Grande, één van de meest afgelegen plaatsje ter wereld.


De Humahuaca vallei

De tot aan de grens met Bolivia strekkende kleurrijke ‘’Quebrada de Humahuaca’’ in de Jujuy provincie is door UNESCO benoemd als werelderfgoed. Naast spectaculaire uitzichten vind je hier allerlei, soms deels gerestaureerde, koloniale en precolumbiaanse vestigingen, zoals de Pucara de Tilcara, ooit een Inca dorp. Het gehuchtje Purmamaca is bijzonder vanwege zijn kleurrijke markt en zijn ligging aan de voet van de Cerro de los Siete Colores (heuvel met zeven kleuren). Ook het plaatsje Humahuaca heeft een leuk marktje en kerkje.

MB_AR_Salta_Humahuaca_Purmamarca_DSC_1585
Aliwen_Purmarmaca_PI9bKHyA

Accommodaties in deze regio

Zie hieronder de locatie van een selectie van de door ons aangeboden accommodaties

Naar boven