het zuiden en oosten van Zimbabwe

Zimbabwe

Ontdek de Eastern Highlands en één van de oudste ruïnes van zuidelijk Afrika. Als specialist adviseren wij je graag met een reisvoorstel op maat.

Matobos, Gonarezhou, Great Zimbabwe en de Eastern Highlands

Voor diegenen die de tijd nemen om ook deze minder bekende regio van Zimbabwe te bezoeken adviseren wij om dit met een huurauto te doen. De Eastern Highlands kent verschillende ecosystemen en de ruines van Great Zimbabwe mogen eigenlijk op geen reisprogramma ontbreken. Zo ook de landschappelijk spectaculaire regio van Gonarezhou - hier kom je waarschijnlijk geen andere toerist tegen!

Bijzondere accommodaties in het zuiden en oosten van Zimbabwe

Zie hieronder een selectie van onze favoriete accommodaties

Amalinda Camp zwembad 3
Exclusieve safari lodge in Matobo National Park
Bekijk accommodatie
Chilo Gorge Lodge in Zimbabwe
Fijne lodge in Gonarezhou National Park
Bekijk accommodatie
zwembad met uitzicht bij Pamushana lodge in Zimbabwe
Stijlvolle lodge met prachtig uitzicht in Malilangwe
Bekijk accommodatie
vooraanzicht lodge bij Big Cave Camp in Zimbabwe
Unieke lodge in Matobo National Park
Bekijk accommodatie
Great Zimbabwe Ruïnes in zuidoost Zimbabwe
Kleinschalig resort op steenworp afstand van Great Zimbabwe
Bekijk accommodatie
Uitzicht vanaf de lodge bij Musangano Lodge in Zimbabwe
Rustieke lodge met zicht op de Oostelijke Hooglanden
Bekijk accommodatie

Andere accommodaties in het zuiden en oosten van Zimbabwe

Zie hieronder de locatie van de door ons aangeboden accommodaties

Wat maakt het zuiden en oosten van Zimbabwe zo bijzonder?

Zie onderstaande fotocollage voor een impressie van deze regio.

Meer informatie Meer informatie
Algemeen_IMG_3221

Heel veel coleur locale

Meer informatie Meer informatie
Harare bomen

Boomrijke hoofdstad

Harare

Meer informatie Meer informatie
ZO_Eastern_Highlands_Inn_on_Rupurara_scenery_5

Zeer afwisselende landschappen

Eastern Highlands

Meer informatie Meer informatie
ZO_DSC_0311_Great_Zimbabwe

Mysterieuze bouwwerken

Great Zimbabwe

Meer informatie Meer informatie
ZO_MTARAZI_FALLS_Eastern_Highlands

Indrukwekkende watervallen

Meer informatie Meer informatie
ZO_LEOPARD_ROCK_GOLF_COURSE

Mooie golfbanen

Leopard Rock hotel

Meer informatie Meer informatie
ZO_Singita-Pamushana-Fishing5

Ook voor vissers

Malilangwe wildreservaat

Meer informatie Meer informatie
ZO_Gonarezhou_Chilo_Gorge_Aerial-26

ongerepte natuur

Chilo Gorge

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
ZO_DLA6134_Eastern_Highlands

Eastern Highlands - het noorden

De Eastern Highlands van Zimbabwe worden onderverdeeld in drie regio's. In het noorden ligt het Nyanga National Park. Je kunt er op forel vissen, golfen en wandelen. Hier bevindt zich ook de hoogste waterval van Zimbabwe, de Mtarazi waterval (760 meter). In deze omgeving zijn tal van archeologische vondsten gedaan uit het Stenen en Bronzen Tijdperk.

Zuidelijker liggen de 2000 meter hoge Vumba bergen, ook wel ‘bergen van de mist' genoemd, omdat er elke ochtend een fijne nevel boven hangt. Dit is een groen gebied waar botanisten en vogelaars hun hart kunnen ophalen. Hier is het Bunga Forest Botanical Reserve te vinden, waar een weelde aan exotische bomen, planten en bloemen te vinden is. Hierdoor kun je hier de meest zeldzame vlinders ter wereld bewonderen. De rijke variatie aan vogelsoorten trekt vogelaars uit alle windstreken.

Eastern Highlands - het zuiden

In het zuiden van de Eastern Highlands worden de glooiende heuvels doorbroken door de ruige, vulkanische pieken van de Chimanimani bergen. Chimanimani betekent 'samengeperst' in het Ndawu, en zo zien deze bergen er ook uit. De ruige, vulkanische pieken bereiken een hoogte van maximaal 2.400 meter en ertussenin liggen diepe ravijnen waardoor vele beekjes en rivieren stromen. Hoewel er geen wegen zijn, kunnen bezoekers gebruikmaken van een goed netwerk van wandelpaden. Dicht bij het dorp Chimanimani bevinden zich de Bridal Veil watervallen en het Chirundu woud, het meest zuidelijke regenwoud van Afrika. In dit bos groeit een duizend jaar oude mahonieboom. Verder groeien hier wilde orchideeën, strelitzia's, boomvarens, palmvarens en diverse zeldzame bomen. Wie verder wil bomen, kan terecht in het arboretum in het dorp.

ZObridal_Eastern_Highlands
ZO3b_Great_Zim

Great Zimbabwe: mysterieus bouwwerk

De stenen muren die her en der op de heuvels rond Masvingo staan zijn omgeven door raadselen. Ze zijn ruim 6 meter dik en 12 meter hoog, en zonder één gram metselspecie hebben ze de eeuwen getrotseerd. Historici vermoeden dat ze de restanten vormen van het Monomotapa keizerrijk, een van de grootste beschavingen van Afrika die rond 1500 na Chr. een bloeiperiode kende, maar enkele eeuwen later plotseling ten einde kwam. Op het hoogtepunt zou het keizerrijk 18.000 inwoners hebben geteld, verspreid over 1000 km2, op het grondgebied van het huidige Zimbabwe en Mozambique. Voor de bewoners moet de wereld echter veel groter zijn geweest, want archeologische vondsten wijzen op intensieve handel met afgelegen landen, waaronder China. Aanvankelijk dachten westerlingen niet dat de plaatselijke bevolking tot dergelijke bouwwerken in staat waren en werd gespeculeerd over een vestiging van Phoeniciërs, Romeinen, Arabieren of Hebreeërs. Opgravingen in de jaren dertig maakten echter onomstotelijk duidelijk dat het wel degelijk om een plaatselijke beschaving ging.

Gonarezhou: plaats van de olifant

In de taal van de Shona betekent Gonarezhou 'plaats van de olifant'. De naam van het Gonarezhou National Park is daarmee goed gekozen, want het nationale park kent grote concentraties olifanten. ‘s Zomers kan het hier behoorlijk heet worden en de omgeving is droog en wild, met zandstenen klippen en struiken. Ook groeit hier de baobab, de ‘omgekeerde boom'. Er stromen drie rivieren door het park en het water trekt de zeldzame soeni antilope en de gestreepte koningscheeta aan.

ZO_Gonarezhou_Chilo_Gorge_Chilojo_Cliffs_3
ZO_Gonarezhou_Chilo_Gorge_Aerial-26

Great Limpopo Transfrontier Park

Gonerezhou National Park wordt gaandeweg samengevoegd met het Kruger National Park in Zuid-Afrika en het Limpopo National Park in Mozambique tot het Great Limpopo Transfrontier Park, een initiatief van de Peace Park Foundation. Om dit gestalte te geven, worden steeds meer hekken tussen deze aangrenzende nationale parken weggehaald. Uiteindelijk zal het wild vrij kunnen rondlopen over een gebied van 35.000 km2. De beste manier om in het Gonerezhou National Park wild te bekijken is per 4x4.

Malilangwe Stichting

Het ruim 50.000 hectare tellende Malilangwe Wildlife reserve is gelegen in een adembenemende, ongerepte wildernis in het zuidoosten van Zimbabwe, pal naast Gonerezhou. Dit wildrijk particuliere wildreservaat is het resultaat van de in 1994 opgerichte Malilangwe stichting. Deze stichting is een schoolvoorbeeld van duurzaam toerisme waarbij met succes een balans tot stand is gebracht tussen natuurbehoud en het ontwikkelen van de lokale gemeenschap in de dorpjes in de omgeving.

Pamushana prive reservaat
NW_MATOBO_MOTHER_AND_CHILD

De kale hoofden van Matobo

Matobo National Park beslaat een gebied van 400 km2 in de Matobo heuvels, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In de granieten koppies in het Matobo National Park zijn rotsen uitgeslepen waarin de San bosjesmannen duizenden jaren geleden hun wereld vereeuwigden. De route langs deze rotstekeningen wordt duidelijk aangegeven en de rotstekeningen zijn veelal erg goed bewaard gebleven.

Matobo National Park kent diepe, dichtbeboste valleien met talloze riviertjes en stroompjes. Hier komen veel nijlpaarden voor. Een groot deel van het park is omheind om het wild te beschermen dat hier leeft. Je kunt hier zwarte en witte neushoorns aantreffen, maar ook giraffen, zebra's, koedoes, zwarte paardantilopen en elanden. De luipaardconcentratie in het nationale park is naar verluidt de grootste ter wereld. De vogelstand is divers en rijk, met zeer veel roofvogels, waaronder de grootste concentratie zwarte adelaars ter wereld. In het park groeien bomen en struiken die nergens anders ter wereld voorkomen.

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
×
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang inspiratie voor je volgende droomreis.

Naar boven