het noorden van Zimbabwe

Zimbabwe

Reizen naar Victoria Falls, Hwange en Mana Pools. Als specialist adviseren wij je graag met een reisvoorstel op maat naar deze bijzondere regio.

Van oudsher de meest bekende regio van Zimbabwe

Naast de Victoria watervallen vind je hier ook Hwange, het grootste wildreservaat van Zimbabwe. Verder naar het oosten mag Mana Pools en Matusadona eigenlijk niet tijdens je reis ontbreken.

Voorbeeldreizen naar het noorden van Zimbabwe

Zie hieronder een selectie van onze voorbeeldreizen.

NW_LV_1819_Matobos
Actieve individuele rondreis met wild, water en natuur
Bekijk voorbeeldreis

Rustieke rondreis inclusief kanosafari door Zimbabwe

18-daagse safari vanaf €6.600,- per persoon

Nyamatusi Camp -kano excursie Mana Pools_klein
Kanosafari Mana Pools | Victoria watervallen | Chobe | Okavango Delta
Bekijk voorbeeldreis

Avontuurlijke safari Botswana & Zimbabwe

14-daagse safari vanaf €6.900,- per persoon

Bijzondere accommodaties in het noorden van Zimbabwe

Zie hieronder een selectie van onze favoriete accommodaties

Looking_for_animals_by_the_pool
Prachtige safarilodge in wildrijk Matusadona
Bekijk accommodatie
Matetsi-River-Lodge-Pool-1
Sublieme lodge aan de Zambezi rivier
Bekijk accommodatie
Ruckomechi_2016-05-145
Elegante lodge in Mana Pools
Bekijk accommodatie
Lounge bij The Hide in Zimbabwe
Uitstekende lodge in Hwange National Park
Bekijk accommodatie
falls-facing_011
Koloniaal hotel die haar sporen heeft verdiend
Bekijk accommodatie
Somalisa Camp tenten uitzicht
Kleinschalig safari tentenkamp in Hwange
Bekijk accommodatie

Andere accommodaties in het noorden van Zimbabwe

Zie hieronder de locatie van de door ons aangeboden accommodaties

Wat maakt het noorden van Zimbabwe zo bijzonder?

Zie onderstaande fotocollage voor een impressie van deze regio.

Meer informatie Meer informatie
Algemeen_TA_VF068_dansvoorstelling

Traditionele dansvoorstellingen

Victoria Falls

Meer informatie Meer informatie
NW_WS_Hwange_Davisons_6548_kids

Zéér kindvriendelijk

Hwange NP

Meer informatie Meer informatie
NW_LV_1842_Matobos

Mooie uitzichtpunten

Matobo NP

Meer informatie Meer informatie
NW_WS_Hwange_Linkwasha_MM_108_Top

Onvergetelijke natuurtaferelen

Hwange NP

Meer informatie Meer informatie
NW055_Kariba_damwall

Indrukwekkende stuwmeren

Lake Kariba

Meer informatie Meer informatie
Kanosafari's in Mana Pools NP

Meerdaagse kanosafaris

Mana Pools NP

Meer informatie Meer informatie
NW_TA_VF101_VicFalls

The smoke that thunders

Victoria watervallen van een afstand

Meer informatie Meer informatie
NW_WS_Mana_Pools_Ruckomechi_82

Onvergetelijke wandelsafaris

Mana Pools NP

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Victoria watervallen in zimbabwe

Victoria Falls: het zevende natuur wereldwonder!

Hoewel David Livingstone in 1855 deze reusachtige waterval vernoemde naar Queen Victoria, gebruikt de plaatselijke bevolking de naam Mosi-oa-Tunya, wat zoveel betekent als the smoke that thunders (donderende rook).

Facts & Figures

• Statistisch gezien zijn de Victoria watervallen de breedste van Afrika: het water valt over een breedte van 1708 meter 107 meter naar beneden.
• Van april tot en met juni zijn de Victoria watervallen het volst.
• In de regentijd stort de Zambezi rivier zich hier op volle sterkte met ruim 500 miljoen liter per minuut in de kloof eronder.
• In 1989 werden de watervallen door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

Donderend geraas van de watervallen

Wie bij de Victoria watervallen aankomt, wordt volkomen verrast door het enorm donderende lawaai dat wordt veroorzaakt door het 100 meter naar beneden stortende water. De nevel is van kilometers afstand te zien. Wij vinden de Victoria watervallen 's ochtends vroeg, als de zon net op is, of aan het einde van de dag, als de zon ondergaat, op hun mooist. 's Morgens speelt de zon met de mist, wat prachtige regenbogen oplevert. Hier zijn zelfs regenbogen van 360° graden gezien!

Vanaf april, aan het eind van de regentijd, zijn de watervallen op hun volst. Aan het eind van de droge tijd, een halfjaar later, is er aanzienlijk minder water, maar zijn de mogelijkheden om foto's te nemen weer groter. Verder stroomopwaarts kun je genieten van de schitterende natuur aan de Upper Zambezi rivier. Een aanrader is om hier te verblijven om van de natuur te genieten en een dagexcursie naar de Victoria Falls te plannen.

Microlight vliegen over de watervallen
NW_Makololo30_leeuwen

Hoge wildconcentraties in Hwange

Op nog geen twee uur rijden van de Victoria watervallen ligt het Hwange National Park, het grootste wildreservaat van Zimbabwe. Hier kun je op 14.600 km2 - een gebied zo groot als België - nog altijd de grootste wildconcentraties van Zimbabwe aantreffen, waaronder de Big Five, en krijg je een indruk van hoe Afrika er 150 jaar geleden uitzag.

Eigenlijk is de hoge wildconcentratie in het Hwange National Park per ongeluk ontstaan: naarmate Zimbabwe (destijds Rhodesië geheten) in de negentiende eeuw meer gekoloniseerd raakte, werd het wild steeds meer naar dit gebied op de grens met Botswana gedreven. Sindsdien is dit gebied amper veranderd. Het nationale park grenst aan de uiteinden van de Kalahari woestijn. Het grootste deel van Hwange bestaat dan ook uit kalaharizand. Dat deze regio zelf ooit een woestijn was, is nog te zien aan de fossiele duinen en rivieren. Nu bieden de zoutpannen, acaciastruiken en grasvlakten een thuis voor wildconcentraties die nog altijd indrukwekkend zijn.

Veel wilde honden in Hwange

Het Hwange National Park leent zich uitstekend voor wandelsafari's en ritten per 4x4 of te paard. Er zijn diverse waterdrinkplaatsen en daar komen zeer veel verschillende dieren op af. Officiële tellingen onderscheiden maar liefst 105 verschillende zoogdieren. Toch wordt het wildreservaat niet overstroomd met toeristen. De kans dat je hier een troep leeuwen te zien krijgt is bijna nog groter dan dat je een andere auto tegenkomt. Het Hwange National Park is bovendien het enige gebied in Zimbabwe waar de gemsbok en de bruine hyena in grote getale voorkomen. De concentratie wilde honden is er groter dan waar ook in Afrika.

Vanwege de nabijheid van Chobe in Botswana, kun je hier enorme kuddes olifanten aantreffen. De lage zoutpannen die overal in het Hwange National park voorkomen, bieden geweldige mogelijkheden om olifanten te kijken. Hier nemen ze hun modderbaden. De plassen kunnen in de regentijd aanzwellen tot kleine vijvers, met een omtrek van 20 à 30 meter.

4x4 safari in Mana Pools National Park
Natureways kano safari

Kanosafari in Mana Pools

Mana Pools National Park (2.200 km2), een Werelderfgoed met adembenemend mooie uitzichten, ligt ten zuiden van het Lower Zambezi National Park in Zambia. Als je het Kariba meer in het westen erbij rekent, beslaat het park maar liefst 10.500 km2. Hier vormt de Zambezi rivier in de regentijd een bijna delta-achtige watervlakte. Een deel van de meren droogt weer op, maar vier (‘mana') grote meren zijn permanent en dat trekt veel wild aan.

Van de vier grote meren is Long Pool de grootste (zes kilometer van oost naar west). Het is zeer geliefd bij grote kuddes olifanten die aan de dichtbeboste oevers komen drinken. De waterpoelen, zandbanken, open graslanden en gemengde bossen met ebben en mahoniebomen, wilde vijgen en de ‘ondersteboven' baobabs, vormen een uniek ecosysteem, dat het uitstekend geschikt maakt voor onvergetelijke kanosafaris. Het is bovendien een van de meest gewilde wandelsafaribestemmingen van Afrika, en vogelaars kunnen zich hier verheugen op een slordige 300 verschillende vogelsoorten.

Matusadona - te voet bereikbaar

In het noorden van Zimbabwe ligt Matusadona National Park aan de zuidoever van het Kariba meer. Matusadona bestaat uit beboste heuvels, plateaus en oevergebied. Tweederde van dit 1500 km2 grote reservaat is dan ook alleen te voet bereikbaar, waardoor begeleide wandeltochten zeer in trek zijn. Een andere manier om deze wildrijke omgeving te verkennen, is tijdens een boottocht over het Kariba meer. Een groot voordeel van de beperkte bereikbaarheid is dat het hier ondanks de ongerepte natuur en de hoge wildconcentraties niet heel toeristisch is.

NW_Matusadona_Changa_-_Safaris
NW055_Kariba_damwall
Harare bomen 2

De kleurrijke hoofdstad Harare

Harare is de kleurrijke en moderne hoofdstad van Zimbabwe en dient tevens als internationale aanvlieghaven. Gelegen op een hoog plateau in het noordoosten van Zimbabwe beschikt de stad over verschillende natuurrijke parken en botanische tuinen, waarbij de prachtige ‘Jacaranda’ bomen aan het begin van de zomer in paarse bloei komen te staan.

Tevens is het erg leuk om een straatmarkt te bezoeken, waar de Afrikaanse straatverkopers hun lokale producten en handsnijwerken aanprijzen. Je kan ook de prachtige steen sculpturen van het Chapungu Sculpture Park bewonderen. In het centrum bevind zich de National Gallery van Zimbabwe, waar lokale en internationale artiesten hun schilderijen, stenen sculpturen en houtsnijwerk tentoonstellen.


Hoogtepunten volgens onze Zimbabwe reizigers

Bekijk aanbevelingen van vorige reizigers op onderstaande kaart

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Naar boven