Bangweulu moerassen en Kasanka NP

Zambia

Individuele safari op maat naar Kasanka en de Bangweulu moerassen

Met chauffeur op reis naar Bangweulu en Kasanka

Hoe dichter je bij de Bangweulu moerassen (Bangweulu Wetlands) komt, hoe dieper je authentiek Afrika induikt. Dit moerasgebied heeft een mysterieuze uitstraling en bestaat uit grote vlaktes die elk jaar onderlopen in het regenseizoen. Hier besloot David Livingstone, toen al ongeneeslijk ziek, alsnog de oorsprong van de Nijl te ontdekken. Kasanka National Park behoort tot één van de kleinere parken van Afrika en wordt als een afspiegeling van Zambia gezien. Het is een belangrijk vogelreservaat, herbergt enkele zeldzame zoogdieren en wordt geprezen om zijn grote diversiteit aan vegetatietypen.

Voorbeeldreizen naar Bangweulu moerassen en Kasanka NP

Zie hieronder een selectie van onze voorbeeldreizen.

uitkijkpunt bij Mwaleshi Camp in Zambia
South Luangwa | Luambe | North Luangwa | Kafue | Lusaka
Bekijk voorbeeldreis

Klassieke safari minder bekend Zambia

Klassieke safari minder bekend Zambia

14-daagse vliegsafari vanaf €9.300,- per persoon

Bijzondere accommodaties in Bangweulu moerassen en Kasanka NP

Zie hieronder een selectie van onze favoriete accommodaties

unspecified
Rustiek gelegen lodge op een eiland in Bangweulu moerassen
Bekijk accommodatie
unspecified_(3)
Rustieke lodge op een pracht locatie in Kasanka
Bekijk accommodatie

Andere accommodaties in Bangweulu moerassen en Kasanka NP

Zie hieronder de locatie van de door ons aangeboden accommodaties

Wat maakt Bangweulu moerassen en Kasanka NP zo bijzonder?

Zie onderstaande fotocollage voor een impressie van deze regio.

Meer informatie Meer informatie
Vissers Bangweulu

In Bangweulu leeft men van de visvangst

Meer informatie Meer informatie
Bangweulu_moerassen

Traditionele mokoro's als vervoermiddel over de moerassen

Meer informatie Meer informatie
Morning_at_Kasanka-Jorrit_Vlot

Schitterende luchten in Kasanka National Park

Geïnspireerd door ons reisaanbod?

Wij helpen je graag met je reiswensen. Als je wilt komen we zelfs bij je langs. Op kantoor kan natuurlijk ook.

Maak een afspraak
19-Swamp-kid-950x633

Contact met de bevolking in Bangweulu

In de Bangweulu moerassen, een gebied van ongeveer 3.500 km2, rijd je allang niet meer op hoofdwegen, maar op een soort zandweggetjes. Onderweg kun je in de kleine dorpjes verse groenten inslaan voor de komende dagen, een mooie kans om in contact te komen met de vriendelijke bevolking. Tussen het Kasanka National Park en de Bangweulu moerassen in ligt het dorp Nakapalayo. Hier kun je als bezoeker het authentieke dorpsleven in Zambia ervaren. Het idee erachter is om culturele uitwisseling te bevorderen en de dorpsgemeenschap aan werkgelegenheid en inkomsten te helpen door middel van ‘community-based tourism'.

Rijk wildleven in Bangweulu

Het reservaat telt drie habitats: in het noordwesten tref je open water aan, het midden bestaat uit grote moerassen en in het zuiden en oosten vind je grasvlakten die in de regentijd overstromen. Hier leven enorme kuddes inheemse 'Black Lechwe' antilopen. In het natte seizoen kun je dit immense reservaat alleen per kano en te voet verkennen. Bangweulu trekt een grote diversiteit (water)vogels aan en is daarmee een paradijs voor vogelaars.

black_lechwe_kudde Bangweulu
black_lechwe
Shoebill
Shoebill_(1)

Dé plaats om op zoek te gaan naar de schoensnavel

Tussen februari en augustus zijn de Bangweulu moerassen, en dan vooral Shoebill Island, misschien wel de beste plaats ter wereld om de schuwe en zeldzame schoensnavel ooievaar (Shoebill Stork) te zien, die broedt in de papyrusmoerassen. Deze enorme vogel vangt hier zijn voedsel: grote meervallen en longvissen. Een spectaculair gezicht te midden van het brede stelsel van riviergeulen vol vogels en waterlelies.

Duurzaam toerisme in Kasanka

Kasanka National Park heeft een interessante geschiedenis: in 1985 werd dit wildreservaat alleen nog maar door stropers bezocht. Totdat een in Zambia woonachtige Brit, David Lloyd, het park bezocht en ontdekte hoe mooi het is. Samen met een plaatselijke boer ontfermde hij zich over het park: ze huurden gidsen in, bouwden wegen, bruggen en tijdelijke camps. De Zambiaanse regering was blij met hun initiatief, aangezien ze het park niet zelf kon beheren. Om geld in te zamelen en om als rechtspersoon te kunnen handelen, vormden de initiatiefnemers de Kasanka Trust. Een centraal uitgangspunt van de trust was van meet af aan dat de plaatselijke bevolking bij het nationale park zou worden betrokken. In 1990 kreeg de Kasanka Trust het beheer over het park. Een goede infrastructuur en de ontwikkeling van toerisme moeten het park zelfvoorzienend maken en inkomsten opleveren voor de plaatselijke bevolking.

Kasanka werkt actief samen met de lokale scholen, vrouwengroepen en andere vertegenwoordigers van de bevolking. Er zijn activiteiten op het gebied van natuur-educatie, alternatieve landbouw, duurzame energie en participatief natuurbeheer. Bezoekers van het park zijn van harte uitgenodigd om mee te lopen met een van deze activiteiten. Een unieke kans om het leven van alledag mee te maken.

De langetermijndoelstelling van de trust is om de toekomst van de biodiversiteit in het Kasanka National park te garanderen. Bovendien is de trust betrokken bij het beheer van de Bangweulu moerassen en het Lavushi Manda National Park.

Puku in Kasanka
Morning_at_Kasanka-Jorrit_Vlot

Habitats in Kasanka

Kasanka National Park is niet groot (390 km2), maar desondanks heeft het een grote diversiteit aan habitats, die verschillende wilde dieren aantrekken. Grote delen van het park bestaan uit bossavanne met specifieke vogels zoals de anchieta honingzuiger. De moerassen, riviervloedvlaktes en meren herbergen vele zoogdieren zoals de olifant, nijlpaard, gele baviaan, wrattenzwijn, ellipswaterbokken en rietbokken, maar de meest voorkomende diersoort is wel de poekoe-antilope.

Per kano over de Luombwa rivier

Langs de rivieren bevinden zich strookjes tropisch regenwoud. In de rivieren en meren leven nijlpaarden, krokodillen, otters en varanen. Een aanrader is om per kano over de Luombwa rivier te varen. De papyrusmoerassen worden beschouwd als de kroonjuwelen van het Kasanka National Park, waar de zonsopgangen betoverend mooi zijn. Dit is het rijk van de sitatoenga antilopen die nergens in Zambia in zulke hoge concentraties voorkomen als in dit wildreservaat.

Luombwa rivier
Fruitvleermuizen_in_Kasanka
vleermuizen Kasanka

Op safari naar de vliegende honden migratie in Kasanka

Even uniek als indrukwekkend in Kasanka is dat er elk jaar in november en december een slordige 8 miljoen palm vleermuizen (fruit bats of vliegende honden) in dit park te zien zijn. Naar verluidt is dit de grootst bekende zoogdiermigratie op aarde. Als de dieren kort voor zonsondergang uitvliegen, is de lucht een halfuur lang zwart.

Geïnspireerd door ons reisaanbod?

Wij helpen je graag met je reiswensen. Als je wilt komen we zelfs bij je langs. Op kantoor kan natuurlijk ook.

Maak een afspraak
×
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang inspiratie voor je volgende droomreis.

Naar boven