Beste reistijd Zambia

De beste reistijd voor Zambia hangt af van wat je van plan bent te doen tijdens je reis en welke weersomstandigheden je het meest comfortabel vindt. Over het algemeen wordt Zambia het hele jaar door bezocht, maar er zijn verschillende seizoenen die van invloed kunnen zijn op je ervaring.

Wat is de beste tijd om naar Zambia te reizen?

Er zijn verschillende periodes om Zambia te bezoeken. Het droogseizoen (mei tot oktober) biedt veelal de beste reistijd naar Zambia als je op safari wilt. Maar tijdens het natte seizoen (november tot april) worden veel jonge dieren geboren, een unieke belevenis. We zullen hieronder enkele verschillende perioden beschrijven, met voor- en nadelen, zodat je zelf de beste reistijd naar Zambia kunt bepalen.

Beste reistijd Weer FAQ
Beste reistijd Weer FAQ

Beste reistijd Zambia, van periode tot periode

Januari – februari

De maanden januari en februari staan bekend om dagen met veel regen in Zambia. Hierdoor is de bush dichtbegroeid waardoor het ondernemen van een safari niet geschikt is. Aan het einde van februari keert de schoenbekooievaar terug naar de Bangweulu moerassen en dit maakt deze maanden zeer geschikt voor vogelliefhebbers. Dankzij de regenval stijgt het waterniveau in de Zambezi rivier en stromen de Victoria Falls watervallen op haar snelst. Het is een magische ervaring om de zon vanaf het water achter de horizon te zien verdwijnen.

omgeving zambezi bij Nyamatusi Camp, Mana Pools NP in Zimbabwe

Maart – april

Een rondreis door Zambia is in de maanden maart en april redelijk regenachtig, vooral in het noorden van het land. De wilde vegetatie en hoge graslanden maakt het zien van wild erg lastig en het ondernemen van een wandelsafari zelfs gevaarlijk. Echter maakt dit de periode wel zeer geschikt voor het spotten van vogels of een safari per boot of kano. Deze maanden zijn uitstekend om over de Victoria Falls watervallen heen te vliegen, een wandeling zal je daarentegen compleet doorweekt achterlaten door de nevel en spetters.

De hevig stromende Victoria Falls in het noorden van Zimbabwe.

Mei – oktober

De maanden mei tot oktober zijn voor veel reizigers de beste maanden voor een rondreis door Zambia. Het droge seizoen is begonnen waardoor de dagen droog zijn en de temperaturen toenemen. Deze periode is het piekseizoen voor het spotten van wild tijdens een safari door het Kafue & Liuwa Plain National Park of het Lower Zambezi National Park. Het South Luangwa National Park is de bakermat voor het ondernemen van een wandelsafari gedurende het droogseizoen. Vanaf september en oktober worden de temperaturen aanzienlijk hoger en is het ondernemen van safari’s per boot een aanrader voor het verkrijgen van verkoeling. Door de Victoria watervallen stroomt deze periode weinig water, waardoor een oversteek naar Zimbabwe nodig is voor het zien van een waterval.

Vier mensen op wandelsafari door de South Luangwa vlakte, met op de achtergrond tal van wilde dieren.

November - december

Reizen naar Zambia in november en december markeert een rustige periode waarbij het regenseizoen weer is begonnen. Ondanks de hoge regenval, start halverwege november de op één na grootste wildebeestmigratie van Afrika, waarbij wel 40.000 blauwe wildebeesten het Liuwa Plain National Park doorkruisen.

Een kudde wildebeesten die door de grasvlakten rennen met op de achtergrond een luchtballon.

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Kafue National Park
32°C
207mm
32°C
175mm
31°C
107mm
30°C
30mm
27°C
4mm
25°C
0mm
22°C
0mm
25°C
0mm
30°C
2mm
31°C
26mm
31°C
94mm
29°C
207mm
Lusaka
26°C
216mm
26°C
180mm
28°C
85mm
26°C
30mm
25°C
4mm
23°C
0mm
23°C
0mm
26°C
0mm
29°C
1mm
31°C
16mm
29°C
90mm
27°C
199mm
Lower Zambezi National Park
32°C
197mm
32°C
173mm
32°C
110mm
31°C
40mm
28°C
10mm
26°C
4mm
24°C
0mm
27°C
0mm
31°C
0mm
34°C
15mm
33°C
61mm
31°C
203mm
Victoria watervallen
30°C
114mm
30°C
109mm
30°C
66mm
30°C
20mm
28°C
3mm
26°C
3mm
25°C
0mm
28°C
0mm
32°C
3mm
34°C
15mm
33°C
51mm
31°C
102mm
Bangweulu moerassen
29°C
280mm
30°C
260mm
30°C
200mm
29°C
47mm
27°C
6mm
25°C
4mm
25°C
0mm
26°C
0mm
29°C
0mm
31°C
17mm
30°C
121mm
29°C
270mm

Veelgestelde vragen over de beste reistijd Zambia

De warmste maand in Zambia is meestal oktober, die zich in het droge seizoen bevindt. Temperaturen kunnen tijdens deze maand oplopen tot boven de 30 graden Celsius (86 graden Fahrenheit) in veel delen van het land. Een aandachtspuntje bij het kiezen van de beste reistijd naar Zambia.

Zambia valt in de Central Africa Time Zone (CAT), wat betekent dat het tijdsverschil met Nederland meestal 1 uur later is. Tijdens de zomertijd in Nederland kan het tijdsverschil echter 2 uur bedragen, omdat Zambia geen zomertijd hanteert.

  • Victoria Falls: Een van 's werelds grootste en meest indrukwekkende watervallen.
  • South Luangwa National Park: Bekend om zijn rijke dierenleven en geweldige safari-ervaringen.
  • Lower Zambezi National Park: Hier kun je kanosafari's maken en wilde dieren bekijken langs de oevers van de Zambezi-rivier.
  • Kafue National Park: Het grootste nationale park van Zambia, met diverse ecosystemen en wilde dieren.
  • Devil's Pool: Een unieke ervaring waarbij je kunt zwemmen aan de rand van de Victoria Falls (Let op qua reistijd; alleen tijdens het droge seizoen).

De exacte vliegtijd naar Zambia kan variëren en is afhankelijk van de eindbestemming in Zambia. Gemiddeld genomen duurt een rechtstreekse vlucht van Nederland naar de hoofdstad Lusaka ongeveer 10 tot 11 uur. Als je een tussenstop hebt, kan de totale reistijd langer zijn.

De officiële munteenheid van Zambia is de Zambian Kwacha (ZMW). Hoewel sommige grote hotels en internationale luchthavens mogelijk euro's accepteren, is het raadzaam om lokale valuta te gebruiken voor betalingen in de meeste situaties.

Nee, Zambia ligt niet aan de kust en wordt niet getroffen door orkanen. Orkanen komen voornamelijk voor in kustgebieden langs oceanen en zeeën, terwijl Zambia een land is in het binnenland van Afrika en geen directe blootstelling heeft aan tropische cyclonen. Dus wat betreft het bepalen van de beste reistijd naar Zambia; je hoeft je geen zorgen te maken over orkanen.

×
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang inspiratie voor je volgende droomreis.

Naar boven