Het noorden

Mozambique

Het noorden van Mozambique kenmerkt zich door zijn rijke historie, spectaculaire landschappen en prachtige stranden. Vraag bij ons een reisvoorstel op maat!

Een combinatie van historie met prachtige stranden

In het noorden van Mozambique kun je duiken op de prachtige koraalriffen, luieren aan de eindeloze, ongerepte stranden, of de tropische eilanden in de Quirimba Archipel verkennen en genieten van vers gevangen vis en schelpdieren. Duikers zullen zich niet alleen verbazen over de kleuren van het koraal, maar ook aan de grootte en variatie van de vissen.

Voorbeeldreizen in deze regio

N cuamba
Inclusief wandelen, safaris, boottochten, treinreis en stranden
Bekijk voorbeeldreis

Avontuurlijke rondreis Malawi & Mozambique

20 dagen vanaf € 8.900,- per persoon

N ibo   ibo island town scene 12
Verlaten stranden, vervlogen Afrika en indrukwekkende safari's
Bekijk voorbeeldreis

Authentieke safari door Mozambique & Tanzania

20 dagen vanaf € 8.000,- per persoon bij 4 personen

Wat maakt Het noorden zo bijzonder?

Meer informatie Meer informatie

Ibo Island lodge

Meer informatie Meer informatie

Zonsopkomst op de Quirimbas

Meer informatie Meer informatie

Dhow op Vamizi Island

Meer informatie Meer informatie

Ibo Island

Joao Baptista fort

Meer informatie Meer informatie

Ongerepte stranden

Nuarro lodge

Meer informatie Meer informatie

Ilha de Mocambique

De oorspronkelijke hoofdstad

Meer informatie Meer informatie

Spectaculaire landschappen

Niassa natuurreservaat

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
N_MB0589_Vamizi_aerial
N_Vamizi_Island_beach_2

De witte Quirimba stranden

De Quirimba Archipel ligt als een rijk geschakeerd kralensnoer in de Indische Oceaan. De Quirimbas tellen 32 eilanden en strekken zich uit over de 200 kilometer tussen Pemba en de Rovuma rivier die de grens met Tanzania vormt. De eilanden bestaan uit gefossiliseerde koraalrots die rijkelijk is begroeid. Ze vormen een gulle habitat voor waadvogels, sternen en schildpadden. Op sommige eilanden zijn kleinschalige, exclusieve resorts gebouwd.

Quirimba National Park

De bewoners van de elf meest zuidelijke eilanden van de Quirimba Archipel hebben - als eersten ter wereld - zelf het verzoek gedaan tot oprichting van een national park. Deze eilanden hebben zeer uiteenlopende habitats, van bergen, savannen, bossen en mangroven in het binnenland tot witte stranden, koraalriffen en, beddingen met zeegras. Vier van de habitats zijn officieel uitgeroepen tot de belangrijkste exponenten van het desbetreffende habitattype ter wereld.

In al deze habitats leven veel bedreigde diersoorten, waaronder de uiterst zeldzame dugong, ofwel Indische zeekoe. Rondom de eilanden zijn maar liefst 375 vissoorten gesignaleerd, waaronder zeeschildpadden, drie dolfijnsoorten, de hamerhaai en de walvishaai. De combinatie van de rijk gekleurde koraalriffen en de grote variatie aan vissoorten maakt dit nationaal park tot een ideale bestemming om te snorkelen en duiken.

General_Tofo_-_Diversity_Scuba_Whaleshark
N_Ibo_-_Ibo_Island_town_scene_12

Tijdreis naar Ibo Island

Het bosrijke eilandje Ibo Island, ligt in het uiterste zuiden van de Quirimba Archipel. Totdat Pemba werd gesticht, was Ibo Island hét zakencentrum van noordelijk Mozambique. Dat glorierijke verleden is nog te zien. Tegen het fort, een schitterende kerk en tal van andere historische gebouwen steekt de knalblauwe lucht fel af. Ook de smalle steegjes dragen bij aan het gevoel dat je een andere tijd bent binnengestapt.

Dat de tijd hier zijn sporen achterlaat, kun je zien aan de prachtige huizen die in Portugese stijl zijn gebouwd: helaas zijn ze aan een niet te stuiten verval onderhevig. Aan de noordkant van Ibo Island ligt het fort van St Jao Baptista. Het heeft een fascinerende geschiedenis. Bovendien verwerken hier drie zilversmeden gesmolten munten tot prachtige zilveren hangers en armbanden. Een aanrader is om een rondleiding te maken met een van de oudste bewoners van het eiland. Hij vertelt graag en veel over de geschiedenis van het eiland en de gebruiken van de bewoners. Aan het eind van de rondleiding kun je lunchen in het fort.

Oude invloeden op Ilha de Moçambique

Tot het einde van de negentiende eeuw was Ilha de Moçambique het bestuurlijke en commerciële centrum van de Portugese kolonie Mozambique en een belangrijke handelspost op de route naar Indië. Op dit kleine eilandje zijn duidelijk de vele culturele invloeden zichtbaar die Mozambique hebben gevormd. De vervallen staat van de eens zo grandioze architectuur hebben UNESCO doen besluiten om het noordelijke gedeelte van Ilha de Moçambique tot Werelderfgoed uit te roepen.

Vasco da Gama landde hier aan het eind van de vijftiende eeuw. Twintig jaar later bouwden de Portugezen hier de Kapel van Nossa Senhora de Baluarte, het oudste nog bestaande Europese gebouw op het zuidelijke halfrond. De kapel staat net buiten het 12 meter hoge fort van São Sebastião dat zelfs de Nederlanders niet konden innemen. Het merendeel van het eiland bestaat uit smalle steegjes tussen hoge gebouwen, mooie kerken, een drukke haven en een markt. Het zeventiende-eeuwse paleis van São Paulo is nu een koloniaal museum. Sinds de jaren zestig verbindt een brug het eiland met het vasteland.

N_General_-_statue_on_Ilha_de_Mozambique
N_Nkwichi_-_snorkelling_in_Lake_Niassa

Unieke vissoorten in Lake Niassa

Lake Niassa (ook bekend als Lake Malawi) is met ongeveer 570 bij 75 kilometer het op twee na grootste meer van Afrika. Dit visrijke meer voorziet al sinds mensenheugenis in de voedselvoorziening van de inwoners van Mozambique, Malawi en Tanzania. Voor bezoekers is de onderwaterwereld met de vele unieke inheemse vissoorten een lust voor het oog.

David Livingstone noemde Lake Niassa ‘het meer van de sterren', een verwijzing naar het schitterende wateroppervlak. De échte sterren leven echter onder water: maar liefst 1500 soorten tropische vissen. Lake Niassa telt meer unieke inheemse vissoorten dan welk ander meer ter wereld. Dit maakt het een schoolvoorbeeld van gespecialiseerde evolutie, voor UNESCO was dit een reden om Lake Niassa op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. Saillant detail is dat de prachtig gekleurde cichliden, bekend en geliefd bij vele aquariumliefhebbers, afkomstig zijn uit dit meer.

Manda Wilderness Reserve

Op een oppervlakte van slechts 600 km2 biedt Manda Wilderness Reserve, gelegen aan Lake Niassa, een grote verscheidenheid aan landschappen, waar een slordige 300 vogelsoorten leven. De plaatselijke bevolking heeft dit reservaat samen met de overheid opgericht, zodat het wild en de natuur behouden blijven. Je kunt hier prachtige wandelingen maken over even mooie als lege stranden, savannen en beboste heuvels. De inkomsten uit toerisme komen ten goede aan de plaatselijke bevolking.

N_Nkwichi_Lodge_-_Baobab_tree_walks
N_Nkwichi_-_general_scenery
N_General_-_Inselbergs

Grote biodiversiteit in het Niassa wildreservaat

Wie in het Niassa Reserve in het hoge noorden van Mozambique is geweest. zal het met ons eens zijn dat dit landschappelijk gezien een van de meest spectaculaire reservaten is van Afrika. Niassa Reserve telt de hoogste wildconcentratie van Mozambique, en dat in een landschap waar je beurtelings stil en euforisch van wordt. Als de plannen doorgaan, gaat Niassa Reserve in de toekomst op in een grote Transfrontier Conservation Area.

Met een totale oppervlakte van 42.000 km2 (inclusief 20,000 km² bufferzones) is Niassa Reserve maar liefst tweemaal zo groot als het Krugerpark in Zuid-Afrika. Anders dan de naam doet vermoeden, ligt het Niassa Reserve niet bij Lake Niassa, maar in het hoge noorden van Mozambique. Het reservaat telt een groot aantal verschillende habitats, van miombobossen tot moerasland, tot open savannen en rivierbossen aan de oevers van de vier rivieren in Niassa Reserve: de grensrivier Rovuma, de Lugenda, de Luatize en de Lussanhando. Her en der in het reservaat vind je geïsoleerde granieten bergen.

Accommodaties in deze regio

Zie hieronder de locatie van een selectie van de door ons aangeboden accommodaties

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Naar boven