Het zuiden van Mozambique

Mozambique

Luxe rondreis per huurauto of strandverlenging na afloop van een safari. Het kan beiden. Kilometers witte zandstranden, geweldige lodges en heerlijk eten zijn de hoofdkenmerken van het zuiden van Mozambique

Een geweldige strandbestemming indien je op zoek bent naar privacy

Tijdens een luxe reis naar het zuiden van Mozambique vind je veel ongerepte stranden, prachtige koraalriffen, en koloniale steden, zoals de hoofdstad Maputo. Je kunt de gehele kust afreizen met een huurauto, eventueel in combinatie met een safari of gewoon lekker een paar dagen uitrusten in een fijne lodge na een actieve rondreis. Het ongerepte Bazaruto archipel staat bekend om de idyllische zandstranden en het azuurblauwe water. Vilanculos is één van de parels van Mozambique. Hier vindt je naast het authentieke vissersdorpje, prachtige stranden met wit zand en helderblauw water.

Voorbeeldreizen naar Het zuiden van Mozambique

Zie hieronder een selectie van onze voorbeeldreizen.

thumbnail_Anvil_Bay_drive_in_MSR_Image-bkgrnd-2000px-3
Afwisselende strand en safari combinatie
Bekijk voorbeeldreis

Luxe rondreis Mozambique en Zuid-Afrika

Self-drive door Zuid-Afrika en Mozambique

23-daagse rondreis vanaf € 8.800 per persoon

Bijzondere accommodaties in Het zuiden van Mozambique

Zie hieronder een selectie van onze favoriete accommodaties

Benguerra-Island-Private-Pool-1
Een prachtig stukje paradijs aan de Indische Oceaan
Bekijk accommodatie
Deluxe_sea_view_pool_villa_Deck_View_2
Een luxe hotel met veel faciliteiten
Bekijk accommodatie
Azura_Marlin_Beach_-_Beach_villas_from_the_ocean
Een modern hotel aan het strand
Bekijk accommodatie
IMG_0426-Pano
Een leuke lodge bij een prachtig meer
Bekijk accommodatie
POOL_COURTYARD_1
Puur genieten in Griekse sferen
Bekijk accommodatie
white_pearl_2-185
Een exclusief strandresort op een top locatie
Bekijk accommodatie

Andere accommodaties in Het zuiden van Mozambique

Zie hieronder de locatie van de door ons aangeboden accommodaties

Wat maakt Het zuiden van Mozambique zo bijzonder?

Zie onderstaande fotocollage voor een impressie van deze regio.

Meer informatie Meer informatie
LUNCH_2

Heerlijk genieten

Meer informatie Meer informatie
Een boot in het water in Mozambique met twee gele kano's.

Ontdek de azuurblauwe zee

Kom heerlijk tot rust in het Bazaruto Archipel

Meer informatie Meer informatie
Z_Azura_-_Local_boy_with_crab

Maak kennis met de lokale bevolking

Meer informatie Meer informatie
_MG_8757

Fietsen op de lange stranden

Een leuke manier om de omgeving te verkennen, is bijvoorbeeld per fiets.

Meer informatie Meer informatie
0H6A6125-Bearbeitet

Zwemmen met wilde dolfijnen

Een leuke excursie om te ondernemen bij Inhambane, is zwemmen met wilde dolfijnen.

Meer informatie Meer informatie
MSR_Lakes___Savannahs

De groene vlaktes

Het Maputo Special Reserve staat onder andere bekend om zijn groene vlaktes, waar je veel dieren kunt spotten.

Meer informatie Meer informatie
White_Pearl_-_sundowner_drinks

Kom hier helemaal tot rust

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Z_Azura_-_Birds_Eye_View

Strand- en zeevakantie op Bazaruto Archipel

Tegenover het kustplaatsje Vilanculos ligt de Bazaruto Archipel. Dankzij de rijke natuur op en vooral rondom de eilanden, is het in 1971 uitgeroepen tot national park. Het is bovendien een tropische strandbestemming bij uitstek. Op de vijf eilanden van de archipel, Bazaruto, Benguerra, Magaruque, Santa Carolina en Banque, vind je tal van markten en kleine dorpjes met vriendelijke bewoners, die je een kijkje gunnen in hun dagelijkse leven. Zo kun je bijvoorbeeld in de vissersdorpen de netten helpen binnenhalen.

De archipel is idyllisch met een heldere, warme azuurblauwe zee en onbedorven stranden, waar palmen en kasuarbomen voor beschutting zorgen. De eilandengroep kent nauwelijks roofdieren, maar staat bekend om zijn 'dugongs', ofwel Indische zeekoeien, en vijf soorten dolfijnen. Op Magaruque komen ze heel dichtbij. Ook zijn er 's zomers walvissen te zien. Hier kun je duiken en snorkelen, maar ook op marlijn en makreel vissen.

Niet alleen strand

Landinwaarts overheerst op vier van de vijf eilanden de jungle. Uitzondering is Santa Carolina, het kleinste en meest noordelijke eiland, dat bestaat uit rotsen en koraal.

Bazaruto, het grootste eiland, kenmerkt zich door kasuarbomen, kokospalmen en cashewbomen aan het strand. Hoge duinen voeren naar een binnenland met veel meren. Aan de noordpunt staat een vuurtoren van ruim een eeuw oud.

Op Benguerra kunnen vogelaars hun kijkers richten op 160 vogelsoorten. Bij laag water komen bij dit eiland witte zandplaten bloot te liggen die zijn bezaaid met schelpen. Zes uur later liggen ze weer drie meter onder de zeespiegel.

Z_Benguerra_Island
General_-_fishermen

Naar Vilanculos

De verschillende vissersplaatsjes zijn leuk om te bezoeken. Zo is er Inharosso, recht tegenover Bazaruto aan de noordkant van de archipel, waar nog hotels staan uit de koloniale tijd. In Hotel Seta, gelegen onder de mahoniebomen aan het strand, kun je voor een redelijke prijs heerlijk eten.

Wil je meer leven in de brouwerij, dan is er Vilanculos, het vriendelijke kustplaatsje op het vasteland tegenover de archipel. Vilanculos heeft prachtige stranden, een haventje, diverse markten, goede restaurants, een wervelend uitgaansleven en goede, betaalbare lodges en hotels.

Wie zelf vanuit Maputo naar Vilanculos rijdt, kan onderweg pauzeren in het Arabisch aandoende plaatsje Maxixe. Ook kun je als dagexcursie vanuit Imhambane per dhow (een traditionele vissersboot met zeil) de lagune oversteken naar Maxixe. Maxixe (wat je uitspreekt als ma-sjiesj) is vernoemd naar een Afrikaans stamhoofd. Je kunt hier winkelen en lekker eten.

Great Limpopo Transfrontier Park

Het Limpopo National Park in het zuiden van Mozambique is het verhaal van een jachtconcessie, die beschermd natuurgebied werd. Tijdens de oorlog liep de wildpopulatie dramatisch achteruit. Net als elders in Mozambique wordt sinds 1990 hard gewerkt aan het herstel van dit National Park. Een Duitse donatie van 42 miljoen Rand is gebruikt om de stropers op afstand te houden.

Het Limpopo National park maakt deel uit van het Great Limpopo Transfrontier Park, een reservaat dat de grenzen van Mozambique, Zuid-Afrika (Krugerpark) en Zimbabwe (Gonarezhou National Park) overschrijdt. De dieren- en platenrijkdom in dit grensoverschrijdende park is enorm: er zijn zeker 147 soorten zoogdieren, 500 vogelsoorten en er groeien minstens 2000 plantensoorten. Sinds 2001 worden olifanten uit het overvolle Krugerpark verhuisd naar het Limpopo National Park. In 2004 werd besloten het Transfrontier Park verder uit te breiden tot bijna 100.000 km2.

Z_Gorongosa_-_Elephant
General_Tofo_-_Diversity_Scuba_Whaleshark

Walvishaaien spotten in Inhambane en Tofo

Inhambane is prachtig stadje, voorheen een belangrijk visserdorpje, gelegen in de gelijknamige baai in het zuidoosten van Mozambique. In het centrum vindt je nog oude, koloniale gebouwen, waardoor je goed kan zien waarom Inhambane wordt beschouwd als één van de oudste steden van zuidelijk Afrika. In de Baai van Inhambane zie je veel dhows, traditionele houten zeilboten, varen. Dit zorgt vooral tijdens zonsopgang of ondergang voor een romantisch beeld.

Op ongeveer dertig minuten rijden van Inhambane vind je het populaire badplaatsje Tofo. Het stadje wordt omgeven door zes kilometer aan zandstranden. Hier kun je vooral goed surfen, snorkelen en duiken. Tofo staat vooral bekend als dé plek om in het juiste seizoen de walvishaaien te kunnen spotten. Dit is een unieke ervaring die niet mag ontbreken tijdens je verblijf in de provincie Imhambane.

Maputo

De belangrijkste activiteiten in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo (opgericht als Lourenço Marques) hebben zich altijd in en om de haven afgespeeld. Hier kwamen Portugese, Afrikaanse, Indiase, Chinese en Arabische culturen bij elkaar, die stuk voor stuk hun stempel op deze stad hebben gedrukt. De keuken in Maputo is verfijnd, met sterke Portugese en mosliminvloeden. Maputo is jarenlang met name bekend geweest om zijn Laurenço Marques Prawns uit de rivier, die vooral als garnalen peri peri worden geserveerd.

Z_General_-_Fish_Market_Maputo
Z_General_-_Eiffel_House_Maputo
Z_General_-_Maputo_railway_station

Highlights van Maputo

De Portugezen bouwden in Maputo een van de mooiste steden van Afrika, met hoge gebouwen en tot de jaren zeventig heerste hier een kosmopolitische Portugees-Afrikaanse sfeer. Na de oorlog was daar weinig meer van over, maar nu wordt stukje bij beetje iets van de oude luister hersteld.

De belangrijkste bezienswaardigheid - na de haven - is het fort van Nossa Senhora da Conceião, waar de oorspronkelijke nederzetting omheen werd gebouwd. Het stationsgebouw lijkt meer op een paleis dan op de plaats waar een belangrijke levensader, de spoorwegverbinding met Zuid-Afrika, begon. Het statige, hagelwitte Polana Hotel biedt een prachtig uitzicht over de haven.

In een oude villa in het centrum van Maputo zetelt het oudste kunstenaarscollectief van Mozambique, de Associação Núcleo de Arte, bestaande uit schilders, beeldhouwers en pottenbakker. De Núcleo is vooral bekend geworden om een naoorlogs project om van wapens gereedschap en kunstvoorwerpen te maken.

Inhaca Island

Zo'n 40 kilometer voor de kust van Maputo ligt het eiland Inhaca. Zoals op de meeste Mozambikaanse eilanden vind je hier een onbedorven paradijs, met ongerepte koraalriffen waar niet minder dan 160 koraalsoorten in kaart zijn gebracht, hagelwitte stranden en ongerepte bossen. De vier kustgebieden op het eiland verschillen compleet van elkaar, met grasvlakten en mangroven in het noorden, beboste zandduinen in het oosten en wadden in het zuiden en westen. Op Inhaca zijn een slordige 300 soorten vogels geïdentificeerd.

Z_Machangulo_-_view_over_Inhaca_of_Lodge
MSR_Elephant_in_Maputo_Special_Reserve

Maputo Special Reserve

Het Maputo Special Reserve, oorspronkelijk opgericht in 1960 onder de naam Special Elephant Reserve met als doel om de olifantenpopulatie in de regio te beschermen, is gelegen aan Maputo Bay, grenzend aan Eswatini en Zuid-Afrika. Het natuurgebied is een essentieel onderdeel van het Lubombo Transfrontier Conservation and Resource Area en met een oppervlakte van iets minder dan 1500 m² vormt het een centraal onderdeel van de Usuthu-Tembe-Futi Transfrontier Conservation Area. In het reservaat vindt je verschillende ecosystemen, waaronder: meren, moerassen, graslanden en mangrovebossen. Het reservaat kent een populatie van grofweg 400 olifanten.

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
×
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang inspiratie voor je volgende droomreis.

Naar boven