Het zuiden

Mozambique

Kilometers zandstranden, geweldige lodges en heerlijk eten zijn de hoofdkenmerken van het zuiden van Mozambique. Ideaal voor een strandverlenging na een afwisselende rondreis of safari.

Een geweldige strandbestemming voor de verwende reiziger!

Wat maakt Het zuiden zo bijzonder?

Meer informatie Meer informatie
Z_Anantara_Bazaruto_-_Sailfish_Bay_-_children_at_play_2

Kindvriendelijk bij uitstek!

Bazaruto archipel

Meer informatie Meer informatie
Z_Anantara_Bazaruto_-_Dining_By_Design_private_beach_dinner

Romantische diners

Meer informatie Meer informatie
Z_Azura_-_Local_boy_with_crab

Duurzaam gevangen vis

Meer informatie Meer informatie
Z_White_Pearl_-_Kilometres_of_pristine_beach

Stranden om te verdwalen

Meer informatie Meer informatie
General_stal

Souvenirs voor onderweg

Meer informatie Meer informatie
Z_Azura_-_Pansy_Island_picnic

Culinair picnicken

Azura lodge

Meer informatie Meer informatie
Z_Azura_at_Quilalea_-_Dolphins_visit_Quilalea

Zwemmen met dolfijnen

Meer informatie Meer informatie
Z_Bazaruto_-_coral___fish_sightings

Kleurrijke onderwaterwereld

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Z_Azura_-_Birds_Eye_View

Strand- en zeevakantie op Bazaruto Archipel

Tegenover het kustplaatsje Vilanculos ligt de Bazaruto Archipel. Dankzij de rijke natuur op en vooral rondom de eilanden, is het in 1971 uitgeroepen tot national park. Het is bovendien een tropische strandbestemming bij uitstek. Op de vijf eilanden van de archipel, Bazaruto, Benguerra, Magaruque, Santa Carolina en Banque, vind je tal van markten en kleine dorpjes met vriendelijke bewoners, die je een kijkje gunnen in hun dagelijkse leven. Zo kun je bijvoorbeeld in de vissersdorpen de netten helpen binnenhalen.

De archipel is idyllisch met een heldere, warme azuurblauwe zee en onbedorven stranden, waar palmen en kasuarbomen voor beschutting zorgen. De eilandengroep kent nauwelijks roofdieren, maar staat bekend om zijn 'dugongs', ofwel Indische zeekoeien, en vijf soorten dolfijnen. Op Magaruque komen ze heel dichtbij. Ook zijn er 's zomers walvissen te zien. Hier kun je duiken en snorkelen, maar ook op marlijn en makreel vissen.

Niet alleen strand

Landinwaarts overheerst op vier van de vijf eilanden de jungle. Uitzondering is Santa Carolina, het kleinste en meest noordelijke eiland, dat bestaat uit rotsen en koraal.

Bazaruto, het grootste eiland, kenmerkt zich door kasuarbomen, kokospalmen en cashewbomen aan het strand. Hoge duinen voeren naar een binnenland met veel meren. Aan de noordpunt staat een vuurtoren van ruim een eeuw oud.

Op Benguerra kunnen vogelaars hun kijkers richten op 160 vogelsoorten. Bij laag water komen bij dit eiland witte zandplaten bloot te liggen die zijn bezaaid met schelpen. Zes uur later liggen ze weer drie meter onder de zeespiegel.

Z_Benguerra_Island
General_-_fishermen

Naar Vilanculos

De verschillende vissersplaatsjes zijn leuk om te bezoeken. Zo is er Inharosso, recht tegenover Bazaruto aan de noordkant van de archipel, waar nog hotels staan uit de koloniale tijd. In Hotel Seta, gelegen onder de mahoniebomen aan het strand, kun je voor een redelijke prijs heerlijk eten.

Wil je meer leven in de brouwerij, dan is er Vilanculos, het vriendelijke kustplaatsje op het vasteland tegenover de archipel. Vilanculos heeft prachtige stranden, een haventje, diverse markten, goede restaurants, een wervelend uitgaansleven en goede, betaalbare lodges en hotels.

Wie zelf vanuit Maputo naar Vilanculos rijdt, kan onderweg pauzeren in het Arabisch aandoende plaatsje Maxixe. Ook kun je als dagexcursie vanuit Imhambane per dhow (een traditionele vissersboot met zeil) de lagune oversteken naar Maxixe. Maxixe (wat je uitspreekt als ma-sjiesj) is vernoemd naar een Afrikaans stamhoofd. Je kunt hier winkelen en lekker eten.

Great Limpopo Transfrontier Park

Het Limpopo National Park in het zuiden van Mozambique is het verhaal van een jachtconcessie, die beschermd natuurgebied werd. Tijdens de oorlog liep de wildpopulatie dramatisch achteruit. Net als elders in Mozambique wordt sinds 1990 hard gewerkt aan het herstel van dit National Park. Een Duitse donatie van 42 miljoen Rand is gebruikt om de stropers op afstand te houden.

Het Limpopo National park maakt deel uit van het Great Limpopo Transfrontier Park, een reservaat dat de grenzen van Mozambique, Zuid-Afrika (Krugerpark) en Zimbabwe (Gonarezhou National Park) overschrijdt. De dieren- en platenrijkdom in dit grensoverschrijdende park is enorm: er zijn zeker 147 soorten zoogdieren, 500 vogelsoorten en er groeien minstens 2000 plantensoorten. Sinds 2001 worden olifanten uit het overvolle Krugerpark verhuisd naar het Limpopo National Park. In 2004 werd besloten het Transfrontier Park verder uit te breiden tot bijna 100.000 km2.

Z_Gorongosa_-_Elephant
Z_General_-_Fish_Market_Maputo
Z_General_-_Eiffel_House_Maputo

Maputo

De belangrijkste activiteiten in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo (opgericht als Lourenço Marques) hebben zich altijd in en om de haven afgespeeld. Hier kwamen Portugese, Afrikaanse, Indiase, Chinese en Arabische culturen bij elkaar, die stuk voor stuk hun stempel op deze stad hebben gedrukt. De keuken in Maputo is verfijnd, met sterke Portugese en mosliminvloeden. Maputo is jarenlang met name bekend geweest om zijn Laurenço Marques Prawns uit de rivier, die vooral als garnalen peri peri worden geserveerd.

Highlights van Maputo

De Portugezen bouwden in Maputo een van de mooiste steden van Afrika, met hoge gebouwen en tot de jaren zeventig heerste hier een kosmopolitische Portugees-Afrikaanse sfeer. Na de oorlog was daar weinig meer van over, maar nu wordt stukje bij beetje iets van de oude luister hersteld.

De belangrijkste bezienswaardigheid - na de haven - is het fort van Nossa Senhora da Conceião, waar de oorspronkelijke nederzetting omheen werd gebouwd. Het stationsgebouw lijkt meer op een paleis dan op de plaats waar een belangrijke levensader, de spoorwegverbinding met Zuid-Afrika, begon. Het statige, hagelwitte Polana Hotel biedt een prachtig uitzicht over de haven.

In een oude villa in het centrum van Maputo zetelt het oudste kunstenaarscollectief van Mozambique, de Associação Núcleo de Arte, bestaande uit schilders, beeldhouwers en pottenbakker. De Núcleo is vooral bekend geworden om een naoorlogs project om van wapens gereedschap en kunstvoorwerpen te maken.

Z_General_-_Maputo_railway_station
Z_Machangulo_-_view_over_Inhaca_of_Lodge

Inhaca Island

Zo'n 40 kilometer voor de kust van Maputo ligt het eiland Inhaca. Zoals op de meeste Mozambikaanse eilanden vind je hier een onbedorven paradijs, met ongerepte koraalriffen waar niet minder dan 160 koraalsoorten in kaart zijn gebracht, hagelwitte stranden en ongerepte bossen. De vier kustgebieden op het eiland verschillen compleet van elkaar, met grasvlakten en mangroven in het noorden, beboste zandduinen in het oosten en wadden in het zuiden en westen. Op Inhaca zijn een slordige 300 soorten vogels geïdentificeerd.

Accommodaties in deze regio

Zie hieronder de locatie van een selectie van de door ons aangeboden accommodaties

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Naar boven