Beste reistijd Mozambique

De beste reistijd voor Mozambique kan variëren, afhankelijk van je voorkeuren en wat je wilt ervaren tijdens de reis. Mozambique heeft over het algemeen een tropisch klimaat met twee hoofdseizoenen.

Wat is de beste tijd om naar Mozambique te reizen?

Om de beste reistijd naar Mozambique te bepalen is het handig iets meer te weten over de twee seizoenen; het droge seizoen en het natte seizoen. Elk seizoen biedt namelijk voor- en nadelen. Het is ook raadzaam om de specifieke weersomstandigheden voor de regio’s die je wilt bezoeken te controleren voordat je de reis plant, omdat het klimaat in Mozambique kan variëren van noord naar zuid.

Beste reistijd Weer FAQ
Beste reistijd Weer FAQ

Beste reistijd Mozambique, van periode tot periode

Mei – oktober

De maanden mei tot oktober markeren het droge seizoen in Mozambique en bieden daarmee een goede periode om naar het land te reizen. De dagen zijn droog en gevuld met zon waardoor een bezoek aan de stranden van de Bazaruto Archipel, het ondernemen van een safaritocht of wateractiviteiten zeer geschikt is. Het water is in deze periode zeer helder omdat er weinig wind staat en maakt het daarmee uitstekend om te duiken en de ongerepte koraalriffen te ontdekken. Tussen de maanden juni en oktober trekken de walvissen langs de kust en is het deelnemen aan een walvisexcursie een echte must. In het Gorongosa nationaalpark en Niassa wildreservaat bestaat er een grote kans op het zien van wilde dieren omdat deze zich in de droge periode concentreren rondom resterende waterpoelen.

Een boot in het water in Mozambique met twee gele kano's.

November – april

Het natte seizoen in Mozambique loopt van november tot en met april en kenmerkt zich voor dagen met veel korte regenbuien. Reizigers worden daarentegen wel beloond met felgroene landschappen en een rijke flora en fauna. In het Gorongosa nationaalpark en Maputo nationaalpark zijn rond deze tijd zeer veel trekvogels aanwezig waardoor het regenseizoen erg populair is voor het spotten van vogels. Door de begroeiing en toename van waterbronnen is het een grotere uitdaging om wilde dieren te spotten.

Twee vogels die over een kudde met antilopen vliegen

Klimaat Mozambique: temperatuur en neerslag

JAN FEB MAR APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Bazaruto Archipel
31°C
175mm
31°C
169mm
31°C
94mm
29°C
48mm
28°C
41mm
26°C
29mm
25°C
20mm
26°C
25mm
27°C
13mm
28°C
37mm
29°C
64mm
30°C
156mm
Vilanculos
31°C
155mm
31°C
156mm
31°C
81mm
29°C
42mm
28°C
36mm
26°C
24mm
25°C
17mm
26°C
23mm
27°C
10mm
28°C
39mm
29°C
60mm
30°C
142mm
Maputo
31°C
159mm
31°C
138mm
30°C
98mm
29°C
56mm
27°C
30mm
25°C
18mm
25°C
18mm
26°C
15mm
27°C
41mm
27°C
57mm
29°C
77mm
30°C
84mm

Veelgestelde vragen over de beste reistijd Mozambique

De warmste maand in Mozambique varieert afhankelijk van de regio, maar over het algemeen zijn de maanden oktober en november het warmst. De temperaturen kunnen dan oplopen tot boven de 30°C. Hier zou je rekening mee kunnen houden bij het bepalen van de beste reistijd naar Mozambique.


Het tijdsverschil tussen Nederland en Mozambique kan variëren, afhankelijk van het seizoen en de zomertijdregelingen in beide landen. Meestal is Mozambique 1 uur voor op Nederland.


 • Prachtige stranden, zoals die in Tofo, Vilankulo en de Bazaruto-eilanden, waar je kunt ontspannen, zwemmen en watersporten beoefenen.
 • Duiken en snorkelen om te genieten van de rijke onderwaterwereld van de Indische Oceaan.
 • Het verkennen van de historische stad Ilha de Mozambique, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
 • Een safari maken in nationale parken zoals Gorongosa National Park en Niassa Reserve om wilde dieren te spotten.
 • Genieten van de lokale keuken, waaronder heerlijke gerechten met zeevruchten

De vliegtijd van Schiphol in Nederland naar de internationale luchthaven Maputo in Mozambique kan variëren afhankelijk van de vluchtroute, tussenstops en vliegmaatschappijen. Over het algemeen duurt een directe vlucht naar Maputo ongeveer 10 tot 12 uur.

In Mozambique is de officiële munteenheid de Mozambikaanse metical (MZN). Hoewel sommige toeristische plaatsen en grote steden internationale creditcards kunnen accepteren, is het gebruik van de Euro niet wijdverbreid. Het is raadzaam om lokale valuta te gebruiken voor dagelijkse transacties.

Ja, Mozambique kent een orkaanseizoen. Het orkaanseizoen in de Indische Oceaan loopt van november tot april, met de meeste orkanen die Mozambique treffen in januari en februari. Tijdens deze periode kan het weer onvoorspelbaar zijn en kunnen er zware regenval, overstromingen en sterke winden optreden. Wellicht niet de beste reistijd voor Mozambique als je kiest voor een dagje strand of safari tocht.

Waarom naar Mozambique met All Over Tours?

Wij hebben al heel wat jaren ervaring met het samenstellen van individuele rondreizen naar Mozambique. Daarbij kiezen we zoveel mogelijk voor de nog onbekende paden. Samen met de kennis van onze lokale partners zorgen wij ervoor dat wij een prachtige rondreis kunnen samenstellen die volledig voldoet aan jouw wensen. Gegarandeerd dat je overweldigd raakt door indrukwekkende belevenissen waar je nog lang op terug zal kijken.

Naast de bekende toeristische trekpleisters laten we je ook graag de nog onbekende delen van het land zien. Je zult veelal verblijven in kleinschalige accommodaties die we heel speciaal voor jou hebben geselecteerd.

Omdat wij ook bekend zijn met andere bestemmingen in Afrika, ben je bij ons aan het juiste adres wanneer je een verblijf in Mozambique wilt combineren met bijvoorbeeld Zuid-Afrika.

Ben je nieuwsgierig geworden hoe jouw individuele rondreis naar Mozambique er uit kan zien? Vraag een reisvoorstel aan en we laten je graag de verschillende mogelijkheden zien. Vermoedelijk word je net zo enthousiast over Mozambique als wij!

 • Betrouwbaar: sinds 1992 specialist in maatreizen
 • Crowd avoidance: wij vermijden de massa zoveel mogelijk
 • De beste lokale gidsen: zij kennen de regio door en door
 • Duurzaam en verantwoord: wij respecteren de protocollen
 • Flexibel reisprogramma: Bepaal zelf je reis
 • Concurrerende prijzen: mét SGR en ANVR-zekerheid
 • Onafhankelijk en onpartijdig: objectief accommodatie advies
 • Wij zijn zelf duikers: wij kennen de beste duiklocaties
×
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang inspiratie voor je volgende droomreis.

Naar boven