Het noorden van Mozambique

Mozambique

Een luxe rondreis naar het noorden kenmerkt zich door zijn rijke historie, spectaculaire landschappen en tropische stranden. Vraag bij ons een reisvoorstel op maat!

Een combinatie van historie met prachtige stranden

In het noorden van Mozambique kun je duiken op de prachtige koraalriffen, luieren aan de eindeloze, ongerepte stranden, of de tropische eilanden in de Quirimba Archipel verkennen en genieten van vers gevangen vis en schelpdieren. Duikers zullen zich niet alleen verbazen over de kleuren van het koraal, maar ook aan de grootte en variatie van de vissen. Het noorden van Mozambique verleent zich ook perfect voor de cultuurliefhebbers. Zo kun je de voormalige hoofdstad Ilha de Moçambique bezoeken en meer te weten komen over de rijke geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld. Ga terug in de tijd op het idyllische Ibo Island, waar je kan verdwalen in de smalle straatjes en de prachtige Portugese gebouwen kan aanschouwen. In het Gorongosa National Park kun je goed wild spotten, waaronder de 'Big Five'.

Voorbeeldreizen naar Het noorden van Mozambique

Zie hieronder een selectie van onze voorbeeldreizen.

N_cuamba
Puur en authentiek: voor de liefhebber van het échte Afrika
Bekijk voorbeeldreis

Actieve reis Malawi en Mozambique

Avontuurlijke rondreis Malawi & Mozambique

21-daagse reis vanaf €7.000,- per persoon

N_Ibo_-_Ibo_Island_town_scene_12
Verlaten stranden, authentieke cultuur en indrukwekkende safari's
Bekijk voorbeeldreis

Individuele rondreis Tanzania en Mozambique

Authentieke safari door Mozambique en Tanzania

15-daagse rondreis vanaf €6.300,- per persoon

Makakatana_-_S_Paton.IMG_0464_2
Safari's en Drakensbergen Johannesburg cultuurrijke strandverlenging
Bekijk voorbeeldreis

Individuele rondreis Zuid-Afrika en Mozambique

Individuele rondreis Zuid-Afrika en Mozambique

18-daagse selfdrive vanaf € 7.600,- per persoon

Bijzondere accommodaties in Het noorden van Mozambique

Zie hieronder een selectie van onze favoriete accommodaties

MainLodge-ViewFromSeaWithBoatAndMan
Barefoot luxury in de meest ultieme vorm
Bekijk accommodatie
Anantara_Medjumbe_Island_Resort_Beach_Cocktails
Idyllisch hotel op een privé zand eiland
Bekijk accommodatie
Aerial_View_over_Main_Lodge_2
Een heerlijke lodge in Afrikaanse stijl ​
Bekijk accommodatie
Ibo_Island_Lodge_-_Front_View
Leuk hotel in een historisch pand
Bekijk accommodatie
NL-0031
Bijzondere lodge aan het Malawi meer
Bekijk accommodatie
Beach_bar_lounge
Geweldige lodge voor de snorkel- en duikliefhebber
Bekijk accommodatie

Andere accommodaties in Het noorden van Mozambique

Zie hieronder de locatie van de door ons aangeboden accommodaties

Wat maakt Het noorden van Mozambique zo bijzonder?

Zie onderstaande fotocollage voor een impressie van deze regio.

Meer informatie Meer informatie
N_Nkwichi_-_snorkelling

Je kunt hier goed snorkelen

Meer informatie Meer informatie
N_Vamizi_-_Yoga_on_the_beach

Kom heerlijk tot rust op het strand

Meer informatie Meer informatie
N_Ibo_-_Ibo_Island_Fort_(1)

Ontdek de bijzondere cultuur

Meer informatie Meer informatie
N_pvd113_Ibo_Island_koffie_maken

Maak kennis met de lokale bevolking

En leer hun gebruiken kennen.

Meer informatie Meer informatie
N_Coral_Lodge_-_view_of_Ilha_6

Ilha de Mocambique

De oorspronkelijke hoofdstad

Meer informatie Meer informatie
N_Niassa_Mountain_Scenic_lugenda

Spectaculaire landschappen

Niassa natuurreservaat

Meer informatie Meer informatie
N_Ibo_-_Joao_Baptista_fort_from_afar

Ibo Island

Joao Baptista fort

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
N_MB0589_Vamizi_aerial
N_Vamizi_Island_beach_2

De witte Quirimba stranden

De Quirimba Archipel ligt als een rijk geschakeerd kralensnoer in de Indische Oceaan. De Quirimbas tellen 32 eilanden en strekken zich uit over de 200 kilometer tussen Pemba en de Rovuma rivier die de grens met Tanzania vormt.

De eilanden bestaan uit gefossiliseerde koraalrots die rijkelijk is begroeid, waardoor het één van de mooiste duiklocaties ter wereld is. Ze vormen een gulle habitat voor waadvogels, sternen en schildpadden. Op sommige eilanden zijn kleinschalige, exclusieve resorts gebouwd.

Quirimba National Park

De bewoners van de elf meest zuidelijke eilanden van de Quirimba Archipel hebben - als eersten ter wereld - zelf het verzoek gedaan tot oprichting van een national park. Deze eilanden hebben zeer uiteenlopende habitats, van bergen, savannen, bossen en mangroven in het binnenland tot witte stranden, koraalriffen en, beddingen met zeegras. Vier van de habitats zijn officieel uitgeroepen tot de belangrijkste exponenten van het desbetreffende habitattype ter wereld.

In al deze habitats leven veel bedreigde diersoorten, waaronder de uiterst zeldzame dugong, ofwel Indische zeekoe. Rondom de eilanden zijn maar liefst 375 vissoorten gesignaleerd, waaronder zeeschildpadden, drie dolfijnsoorten en verschillende soorten haaien. De combinatie van de rijk gekleurde koraalriffen en de grote variatie aan vissoorten maakt dit nationaal park tot een ideale bestemming om te snorkelen en duiken.

0H6A6199-Bearbeitet
N_Ibo_-_Ibo_Island_town_scene_12

Tijdreis naar Ibo Island

Het bosrijke eilandje Ibo Island, ligt in het uiterste zuiden van de Quirimba Archipel. Totdat Pemba werd gesticht, was Ibo Island hét zakencentrum van noordelijk Mozambique. Dat glorierijke verleden is nog te zien. Tegen het fort, een schitterende kerk en tal van andere historische gebouwen steekt de knalblauwe lucht fel af. Ook de smalle steegjes dragen bij aan het gevoel dat je een andere tijd bent binnengestapt.

Dat de tijd hier zijn sporen achterlaat, kun je zien aan de prachtige huizen die in Portugese stijl zijn gebouwd: helaas zijn ze aan een niet te stuiten verval onderhevig. Aan de noordkant van Ibo Island ligt het fort van St Jao Baptista. Het heeft een fascinerende geschiedenis. Bovendien verwerken hier drie zilversmeden gesmolten munten tot prachtige zilveren hangers en armbanden. Een aanrader is om een rondleiding te maken met een van de oudste bewoners van het eiland. Hij vertelt graag en veel over de geschiedenis van het eiland en de gebruiken van de bewoners. Aan het eind van de rondleiding kun je lunchen in het fort.

Oude invloeden op Ilha de Moçambique

Tot het einde van de negentiende eeuw was Ilha de Moçambique het bestuurlijke en commerciële centrum van de Portugese kolonie Mozambique en een belangrijke handelspost op de route naar Indië. Op dit kleine eilandje zijn duidelijk de vele culturele invloeden zichtbaar die Mozambique hebben gevormd. De vervallen staat van de eens zo grandioze architectuur hebben UNESCO doen besluiten om het noordelijke gedeelte van Ilha de Moçambique tot Werelderfgoed uit te roepen.

Vasco da Gama landde hier aan het eind van de vijftiende eeuw. Twintig jaar later bouwden de Portugezen hier de Kapel van Nossa Senhora de Baluarte, het oudste nog bestaande Europese gebouw op het zuidelijke halfrond. De kapel staat net buiten het 12 meter hoge fort van São Sebastião dat zelfs de Nederlanders niet konden innemen. Het merendeel van het eiland bestaat uit smalle steegjes tussen hoge gebouwen, mooie kerken, een drukke haven en een markt. Het zeventiende-eeuwse paleis van São Paulo is nu een koloniaal museum. Sinds de jaren zestig verbindt een brug het eiland met het vasteland.

N_General_-_statue_on_Ilha_de_Mozambique
N_Nkwichi_-_snorkelling_in_Lake_Niassa

Unieke vissoorten in Lake Niassa

Lake Niassa (ook bekend als Lake Malawi) is met ongeveer 570 bij 75 kilometer het op twee na grootste meer van Afrika. Dit visrijke meer voorziet al sinds mensenheugenis in de voedselvoorziening van de inwoners van Mozambique, Malawi en Tanzania. Voor bezoekers is de onderwaterwereld met de vele unieke inheemse vissoorten een lust voor het oog.

David Livingstone noemde Lake Niassa ‘het meer van de sterren', een verwijzing naar het schitterende wateroppervlak. De échte sterren leven echter onder water: maar liefst 1500 soorten tropische vissen. Lake Niassa telt meer unieke inheemse vissoorten dan welk ander meer ter wereld. Dit maakt het een schoolvoorbeeld van gespecialiseerde evolutie, voor UNESCO was dit een reden om Lake Niassa op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. Saillant detail is dat de prachtig gekleurde cichliden, bekend en geliefd bij vele aquariumliefhebbers, afkomstig zijn uit dit meer.

Manda Wilderness Reserve

Op een oppervlakte van slechts 600 km2 biedt Manda Wilderness Reserve, gelegen aan Lake Niassa, een grote verscheidenheid aan landschappen, waar een slordige 300 vogelsoorten leven. De plaatselijke bevolking heeft dit reservaat samen met de overheid opgericht, zodat het wild en de natuur behouden blijven. Je kunt hier prachtige wandelingen maken over even mooie als lege stranden, savannen en beboste heuvels. De inkomsten uit toerisme komen ten goede aan de plaatselijke bevolking.

N_Nkwichi_Lodge_-_Baobab_tree_walks
N_Nkwichi_-_general_scenery
N_General_-_Inselbergs

Grote biodiversiteit in het Niassa wildreservaat

Wie in het Niassa Reserve in het hoge noorden van Mozambique is geweest. zal het met ons eens zijn dat dit landschappelijk gezien een van de meest spectaculaire reservaten is van Afrika. Niassa Reserve telt de hoogste wildconcentratie van Mozambique, en dat in een landschap waar je beurtelings stil en euforisch van wordt. Als de plannen doorgaan, gaat Niassa Reserve in de toekomst op in een grote Transfrontier Conservation Area.

Met een totale oppervlakte van 42.000 km2 (inclusief 20,000 km² bufferzones) is Niassa Reserve maar liefst tweemaal zo groot als het Krugerpark in Zuid-Afrika. Anders dan de naam doet vermoeden, ligt het Niassa Reserve niet bij Lake Niassa, maar in het hoge noorden van Mozambique. Het reservaat telt een groot aantal verschillende habitats, van miombobossen tot moerasland, tot open savannen en rivierbossen aan de oevers van de vier rivieren in Niassa Reserve: de grensrivier Rovuma, de Lugenda, de Luatize en de Lussanhando. Her en der in het reservaat vind je geïsoleerde granieten bergen.

Wild spotten in Gorongosa National Park

Het Gorongosa National Park is gelegen in het zuidelijke punt van de Rift Valley in centraal Mozambique. Volgens velen was dit park vroeger één van de beste parken van heel Afrika, met grote populaties wild en gevarieerde ecosystemen. Naast het wild kun je hier optimaal genieten van de schitterende natuur die dit park te bieden heeft. De omgeving omvat regenwoud, bos, grasland en savannes. Meer dan 200 vogelsoorten leven in de omgeving van het reservaat, waardoor het Gorongosa nationaal park dé plek is voor het spotten van vogels.

Tijdens de Mozambikaanse burgeroorlog is vrijwel al het wild gestroopt. In 2007 zijn de Amerikaan Greg Carr en zijn team begonnen met het herstellen van de natuur en de rijke biodiversiteit. Daarnaast heeft deze man ervoor gezorgd dat de bevolking mee kan profiteren in de vorm van gezondheidszorg, onderwijs en economische ontwikkelingen. Sindsdien groeit de diversiteit aan wild en leven er dier- en plantsoorten die nergens anders ter wereld gevonden kunnen worden in dit nationale park.

Michael_dos_Santos_2

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
×
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang inspiratie voor je volgende droomreis.

Naar boven