Bwindi en het zuiden van Oeganda

Oeganda

Oeganda staat vooral bekend om zijn berggorilla's. Maar er is veel meer om te zien. Als specialist adviseren wij je graag met een reisvoorstel op maat

Gorilla's, chimpansees en ondoordringbare wouden

Een reis naar Oeganda is pas compleet na een bezoek aan de berggorilla's in Bwindi Impenetrable forest. Een ervaring die je altijd bij zal blijven!

Voorbeeldreizen naar Bwindi en het zuiden van Oeganda

Zie hieronder een selectie van onze voorbeeldreizen.

AA-HW2A9971_Mist_near_Bwindi
Gorilla trekking, safari's en boottochten
Bekijk voorbeeldreis

Kleinschalige groepsreis Oeganda

Groepsreis Oeganda in klein gezelschap

9 daagse rondreis vanaf € 4.400,- per persoon

AA-HW2A9689_Kibale_Chimps
Gorilla's, chimpansees en meer in de nationale parken van Uganda
Bekijk voorbeeldreis

Rondreis Uganda met privé gids | Murchison Falls & Kampala

Luxe rondreis Oeganda met privé gids

14 dagen vanaf € 7.000,- per persoon

Bijzondere accommodaties in Bwindi en het zuiden van Oeganda

Zie hieronder een selectie van onze favoriete accommodaties

Clouds_Views_1
Lodge in het oerwoud waar je wilde gorilla's ontmoet
Bekijk accommodatie
DJI00291
Een mooie lodge met spectaculaire uitzichten
Bekijk accommodatie
15888117903_5101902175_o
Perfecte stopover tussen Bwindi en Kampala
Bekijk accommodatie
mweya-safari-lodge-mountains-of-the-moon-1
Eenvoudige lodge met sublieme ligging
Bekijk accommodatie
UG015340
Perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de berggorilla's van Oeganda
Bekijk accommodatie
16487296_730854430426587_5409798571454029010_o
Ultieme combinatie van regenwoud en savanne
Bekijk accommodatie

Andere accommodaties in Bwindi en het zuiden van Oeganda

Zie hieronder de locatie van de door ons aangeboden accommodaties

Wat maakt Bwindi en het zuiden van Oeganda zo bijzonder?

Zie onderstaande fotocollage voor een impressie van deze regio.

Meer informatie Meer informatie
Wildplaces_Clouds_2_Bwindi

Bwindi Impenetrable Forest

Uitzichten om nooit meer te vergeten!

Meer informatie Meer informatie
Mihingo_Lake_Mburo_wandelsafari

Wandelsafari Lake Mburo

Meer informatie Meer informatie
Wildplaces_Bwindi_Impenetrable_Forest_(2)

Berggorilla's

Meer informatie Meer informatie
Wildplaces_Nkuringo_school

Het plattelandsleven

Meer informatie Meer informatie
AA-HW2A8856_Lake_Mutanda___Virunga_Massif

Prachtige meren

Lake Mutanda bij Bwindi

Meer informatie Meer informatie
AA-HW2A9267_QENP

Héél veel nijlpaarden

Queeen Elizabeth NP

Meer informatie Meer informatie
Een kleurrijke vogel in Oeganda

Nationale vogel

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
DSC05385-_Gorilla_2

Op bezoek bij de berggorilla in Bwindi

In het Bwindi Impenetrable National Park vormen de berggorilla's een topattractie voor toeristen. Hier kun je (onder uitstekende begeleiding) op bezoek gaan bij de berggorilla en je afvragen of de mens wel écht slimmer is dan deze zogenaamde primaten.

Januari en februari, plus juni tot september zijn de droogste maanden in dit oerwoud. Dat maakt ze tot de beste maanden om op zoek te gaan naar berggorilla's. Dan nog krijg je het niet echt cadeau: berggorilla's leggen elke dag grote afstanden af, zodat een tocht kan variëren van drie tot acht uur.

Op zoek naar de berggorilla klim je tegen hellingen op en moet je steeds oppassen dat je niet uitglijdt over de natte bladen of struikelt over gevallen lianen. Soms klim je tot bijna 2.000 meter hoogte, maar als je eenmaal boven bent, ben je je inspanningen in één keer vergeten. Want daar sta je dan voor een berggorilla, een ontmoeting die bij veel mensen meer losmaakt dan ze van te voren hadden verwacht.

Berggorilla's gewend aan de mens

Bwindi huisvest 340 van de 600 berggorilla's die er na schatting nog leven in de wereld. Hiervan worden vier groepen à twintig berggorilla's regelmatig door mensen bezocht. Deze gorilla's zijn in de loop van meerdere jaren door biologen en andere wetenschappers bestudeerd, Daardoor zijn ze de mens als onderdeel van hun natuurlijke omgeving gaan accepteren. Elke groep gorilla's wordt één uur per dag bezocht door een kleine groep van maximaal zes personen.

bwindi
AA-HW2A9929_Kibale_Rode_franjeaap

Bwindi biedt méér dan gorilla's

In de plaatselijke taal betekent ‘Bwindi' gewoon ‘bos' of ‘woud'. Dit ondoordringbare bos in de Virunga bergen, met zijn steile pieken, ligt in het zuidwesten van Uganda en mag met recht een oerwoud worden genoemd; het heeft namelijk de afgelopen 25.000 jaar geen ecologische veranderingen meer ondergaan. Dankzij de enorme biodiversiteit van Bwindi Impenetrable Forest is het door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

De ecologische diversiteit levert een grote rijkdom aan diersoorten op. De berggorilla's zijn niet de enige primaten in Bwindi: er leven ook chimpansees, colobussen, blauwe meerkatten, bergmeerkatten en grijs-koon manganen. Los van de primaten leven er olifanten, luipaarden, reuzenzwijnen en kleine antilopen-soorten in het bos. Onder de 350 vogelsoorten bevinden zich neushoornvogels en toerako's. Verder fladderen er 200 verschillende vlindersoorten rond.

Lake Mburo: perfecte stopover tussen Kampala en Bwindi

Lake Mburo National Park is een prachtig gelegen savannepark dat ieder wat wils biedt: heuvels, open vlakten, meren, moerassen, acaciabossen en graslanden. Het centraal gelegen meer, Lake Mburo, maakt samen met nog vier meren, een moeras van 50 kilometer en de rivier Ruizi deel uit van het uitgestrekte draslandsysteem binnen de grenzen van het park.

Ondanks het relatief kleine oppervlak leven er in de rijk geschakeerde habitats maar liefst 68 soorten zoogdieren - onder andere luipaarden, zebra's, impala's, sitatunga-antilopen en buffels - en ongeveer 310 soorten vogels, waaronder de grijze kroonkraan, het nationale symbool van Uganda.

Een kleurrijke vogel in Oeganda
Wildplaces_Lake_Mutanda
Wildplaces_Lake_Bunyonyi_1

Lake Mutanda en Lake Bunyonyi

Lake Mutanda ligt iets buiten Bwindi en biedt bij mooi weer een fantastisch uitzicht over de Virunga bergen op de achtergrond. Lake Bunyonyi, ook wel het Zwitserland van Afrika genoemd, is oostelijker gelegen en biedt wederom de mogelijkheid om even bij te komen van een intensieve trekking. Het kratermeer is gevormd door verschillende vulkaanuitbarstingen en wordt omgeven door vele bergen. Het meer is een populaire locatie voor watersport en staat bekend om de omliggende terrasvormige hellingen.

Queen Elizabeth: royaal voorzien van wild

Het Queen Elizabeth National Park is het drukst bezochte wildpark van Oeganda. Het beslaat een gebied van 2090 km2 rond de meren Lake Edward en Lake George aan de voet van de Ruwenzori bergen in het westen van de Great Rift Valley. Hier vind je een Oost-Afrikaans savannegebied met heuvels, open grasland met cactusachtige candelabrabomen en verzonken kratermeren. Het park telt een grote variatie aan habitats, wat betekent dat de dierenrijkdom in het park royaal genoemd mag worden.

Een bezoek aan het Queen Elizabeth National Park is niet compleet zonder een boottocht over het Kazinga kanaal dat Lake Edward met Lake George verbindt. Het kanaal is 32 kilometer lang en heeft naar verluidt de hoogste concentratie nijlpaarden ter wereld, maar opmerkelijk genoeg niet zeer veel (Nijl-)krokodillen. Tijdens de boottocht over het Kazinga kanaal kun je veel van de 606 verschillende vogelsoorten te zien krijgen, waaronder misschien zelfs de bijzondere schoensnavelooievaar.

IMG_6261_hippo
DSC06481-_tree_climbing_lions_Isasha

Ishasha en de Chambura kloof

Ten zuiden van het Kazinga kanaal ligt het Maramagambo woud, waar grote aantallen chimpansees en verschillende andere apensoorten leven. Ook kun je de vulkanische grotten bezoeken, waar duizenden vleermuizen en Afrikaanse Rock Pythons wonen.

Het zuiden staat ook bekend om zij bomen beklimmende leeuwen in de Ishasha regio van het park.

Aan de noordoostelijke grens van Queen Elizabeth ligt de Chambura kloof, met dichtbebladerde bomen en lianen die tot op de zachte bodem reiken. Hier zie je chimpansees die zich tussen de bomen heen en weer slingeren en hoog in de bomen druk met elkaar kwetteren.

Hoogtepunten volgens onze Oeganda reizigers

Bekijk aanbevelingen van vorige reizigers op onderstaande kaart

Marja van Ipenburg en Wim van Alphen, Bwindi Oeganda

Bwindi en het zuiden van Oeganda, Oeganda

Na een stevige en vermoeiende wandeling op een glibberige ondergrond, staan we oog in oog met de berggorilla’s in het Bwindi nationaal park in Oeganda. De vriendelijkheid waarmee de gorilla’s ons aankijken is hartverwarmend.

Marja van Ipenburg en Wim van Alphen, -

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
×
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang inspiratie voor je volgende droomreis.

Naar boven