Lake Malawi en het noorden

Malawi

Naast het Malawimeer is het Nyika plateau een must als je het noorden wilt verkennen. Als specialist helpen wij je graag met een reisvoorstel op maat.

Een stukje authentiek Afrika

Lake Malawi (ook bekend als Lake Niassa) is met ongeveer 570 bij 75 kilometer het op twee na grootste meer van Afrika. Verder kent het noorden een aantal mooie hooggelegen parken die het bezoeken meer dan waard zijn.

Voorbeeldreizen naar Lake Malawi en het noorden

Zie hieronder een selectie van onze voorbeeldreizen.

Mvuu02
Reis zelf per auto de mooiste plekken van Malawi af
Bekijk voorbeeldreis

Autorondreis door Malawi

20 daagse autorondreis vanaf €6.900,- per persoon

N_cuamba
Puur en authentiek: voor de liefhebber van het échte Afrika
Bekijk voorbeeldreis

Avontuurlijke rondreis Malawi & Mozambique

21 daagse reis vanaf €7.000,- per persoon

Shumba_wilderness_BusangaBalloon090_geroteerd
Kafue, Lower Zambezi, South Luangwa en Lake Malawi
Bekijk voorbeeldreis

Luxe individuele safari Zambia en Malawi

17 dagen vanaf € 12.000,- per persoon

zomba_plateau
Inclusief Zomba plateau, South Luangwa, Liwonde en Lake Malawi
Bekijk voorbeeldreis

Rondreis door Malawi & safari in Zambia

14 dagen vanaf € 7.600,- per persoon

Bijzondere accommodaties in Lake Malawi en het noorden

Zie hieronder een selectie van onze favoriete accommodaties

143DSC_6399
Schitterend gelegen lodge met prachtige uitzichten
Bekijk accommodatie
193dsc_5878
Kleinschalige lodge aan het Malawi meer
Bekijk accommodatie
msekwa
Mooie chalets op Likoma Island
Bekijk accommodatie
kayaka25
Luxe lodge op een prachtig, klein eiland
Bekijk accommodatie
1
Mooie villa's op de oever van Lake Malawi
Bekijk accommodatie
mm_chelinda_camp_march2014_09
Panoramische uitzichten over het Nyika Plateau
Bekijk accommodatie

Andere accommodaties in Lake Malawi en het noorden

Zie hieronder de locatie van de door ons aangeboden accommodaties

Wat maakt Lake Malawi en het noorden zo bijzonder?

Zie onderstaande fotocollage voor een impressie van deze regio.

Meer informatie Meer informatie
JVH_9184def_Likoma_Kaya_Mawa

Romantisch dineren aan het water

Meer informatie Meer informatie
N_Cape_Maclear_Pumulani088

Vriendelijke bevolking

Meer informatie Meer informatie
N_Nyika116_master

Frisse watervallen

Nyika National Park

Meer informatie Meer informatie
N_Luwawa_Deneja0017_Donija_cultural_village

Culturele dansvoorstellingen

Donija cultural village in Luwawa

Meer informatie Meer informatie
N_MV_Ilala02

Voor de echte avonturier

Een nachtje op de Ilala op weg naar de andere kant van Lake Malawi

Meer informatie Meer informatie
N_Nyika_-_Chelinda_Lodge_(24)

Afrikaanse versie van de schotse hooglanden

Nyika plateau

Meer informatie Meer informatie
JVH_2383def_Likoma_Kaya_Mawa

Veel baobabbomen

Lake Malawi

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
N_124DSC_5627_Lake_Malawi

Lake Malawi - het meer van de sterren

David Livingstone noemde Lake Malawi 'het meer van de sterren', een verwijzing naar het schitterende wateroppervlak. De échte sterren leven echter onder water: maar liefst 1500 soorten tropische vissen. Lake Malawi telt meer unieke inheemse vissoorten dan welk ander meer ter wereld. Dit maakt het tot een schoolvoorbeeld van gespecialiseerde evolutie, en voor UNESCO was dit een reden om Lake Malawi National Park, aan de zuidkant van het meer, op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. Saillant detail is dat de prachtig gekleurde cichliden, bekend en geliefd bij vele aquariumliefhebbers, afkomstig zijn uit Lake Malawi. Er zijn 750 à 1000 verschillende soorten en ze gelden als een van de biologische wereldwonderen.

Een andere vis die goed gedijt in Lake Malawi is de chambo. Deze nationale vis is populair in combinatie met patat en bier. Ook de sardine-achtige usipa is erg geliefd. Deze wordt gedroogd gegeten en in de dorpen langs de oever zul je regelmatig vrouwen bij een grote hoeveelheid usipa's aan het werk zien.

Chintheche en Cape Maclear

Gewild onder bezoekers in het noorden van Lake Malawi is Chintheche, op loopafstand van een lokaal vissersdorpje. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan; er wordt nog vis gevangen zoals eeuwen geleden, vanuit uitgeholde boomstammen. In het zuidwesten van Lake Malawi ligt Cape Maclear op de uiterste punt van het schiereiland. Tijdens een bootexcursie krijgt je een goed idee van het schiereiland met zijn omliggende eilandjes. Ook kun je op eigen kracht per kajak naar de eilandjes.


N_190DSCN7124_Lake_Malawi_North_Chinchetche
N_201104_CapeMaclear_011
N_Likoma_Island_CathExHR

Likoma Island: Malawi in Mozambique

In het oosten van Lake Malawi, in de territoriale wateren van Mozambique, liggen twee eilandjes, die vanuit Malawi zijn gekoloniseerd door Anglicaanse missionarissen. Het grootste (ongeveer 17 kilometer) heet Likoma Island. Hier werd eind 19de eeuw de Universities Mission opgericht, omdat de Anglicanen hier tenminste veilig waren voor de elkaar op leven en dood bevechtende stammen. In de hoofdplaats van Likoma Island staat opmerkelijk genoeg een gotische kathedraal. Ervoor staat Petrus met de sleutels van de hemelpoort over Mozambique uit te kijken. De haan aan zijn voeten ziet er verbluffend Afrikaans uit.

Het wegennet op het eiland is op z'n zachtst gezegd bescheiden. Iedereen loopt hier, en dit verplichte onthaasten is beslist geen straf, want je wandelt tussen de mango- en baobabbomen.

Likoma Island is bovendien een waar paradijs op aarde voor duikers. Hier zwem je tussen tropische vissen die anders alleen in een aquarium te zien zijn.

Nkhotakota wildreservaat

Als je zuidwaarts reist naar Senga Bay kun je een bezoek brengen aan het relatief onbekende Nkhotakota wildreservaat. Met een gewapende ranger wandel je hier door hoog gras naar de lager gelegen vallei, om plotseling volkomen te worden verrast door een adembenemend mooie rivier die zich tussen de rotspartijen ontwikkelt tot prachtige miniwatervallen. Nkhotakota wordt doorsneden door een aantal rivieren die over de steile helling vallen en uitmonden in Lake Malawi. Het grootste deel van het wildreservaat bestaat uit miombo bossen afgewisseld met grasvlakten en her en der een stuk regenwoud. Dit even ruige als uitgestrekte gebied (een slordige 1800 km2) is uitermate geschikt voor wandelsafari's, maar je kunt er ook klimmen en vissen.

In Nkhotakota is het vooral landschappelijk erg mooi. Verder zijn hier onder meer buffels en krokodillen te vinden die zich warmen in de zon. Daarnaast zijn er 130 vogelsoorten geïdentificeerd.

N_BUa_above_Chisaka_Falls_-_Nkhotakota
N_(1)_Viphya_plateau

Inheems woud op Viphya Plateau

Op het Viphya Plateau ligt het schilderachtige Luwawa Forest. Dit bos biedt een zeer gevarieerd landschap, van de hoge Viphya bergen tot watervallen, en van oneffen bospaden tot langeafstandswandelroutes. Hier ligt naar verluidt het grootste door mensen aangeplante bos van Afrika. Het ligt op nog geen vier uur rijden van hoofdstad Lilongwe en is erg geliefd bij de plaatselijke bevolking omdat de dennenbossen hun aan Europa doen denken. Het is de perfecte stop-over op weg naar Nyika.

We kunnen ons voorstellen dat Europese bezoekers liever de Afrikaanse charme proeven en gelukkig kun je in Luwawa Forest ook lange wandelingen maken door inheems woud. De wilde protea's, orchideeën en voorbijschietende bosbokken (bush-bucks) maken snel duidelijk dat je wel degelijk in Afrika bent.

Naast wandelen kun je hier verschillende andere buitenactiviteiten ondernemen. Denk onder meer aan kanoën, kajakken, zeilen, vissen en vogels spotten.

Vwaza Marsh Game Reserve

Als je per 4x4 naar Nyika National Park rijdt, is een overnachting of een meerdaags verblijf in Vwaza Marsh ten zuidwesten van het Nyika Plateau een absolute aanrader. Ooit was deze aangeslibde vlakte erg populair bij stropers om het vele ivoor dat hier te 'halen' was. Dat is nu gelukkig een halt toegeroepen, maar wel is Vwaza Marsh nog altijd een van de beste plekken in Malawi om olifanten tegen te komen. Een begeleide wandelsafari is hier van harte aan te bevelen.

N_177DSC_6296_Vwaza
N_Nyika_roan_antelope_-_Chelinda_Camp_(19)

Stukje Schotland in Nyika National Park

De glooiende, met lang gras bedekte heuvels van het Nyika plateau, doen veel bezoekers eerder aan de Schotse hooglanden denken. Maar wanneer je de inheemse wouden op de heuvels ziet, als je de Roan antilopen, elanden, zebra's en elipswaterbokken ziet, weet je het weer: ik bent nog steeds in Afrika!

Het Nyika National Park, het grootste en oudste nationale park van Malawi, ligt op het ruim 2000 meter hoge Nyika plateau. Dat betekent dat het er relatief koel is. Dat, en de enorme wildpopulatie, maakt Nyika plateau tot een perfecte omgeving voor gamedrives en lange wandelingen.

Als dagexcursie is het uitzichtpunt in de omgeving van de Jalawe rots een bezoek waard. Achter het diepe dal dat met acaciabomen is begroeid, ligt Lake Malawi en dáárachter zie je de bergen van Tanzania. Sommige gasten hebben het geluk olifanten in het dal te zien, maar ook zonder olifanten is het uitzicht hier zo indrukwekkend, dat het een aanrader is voor elke Nyika bezoeker.

Afwijkende jachtpatronen in Nyika

Vanwege de hoge ligging van het Nyika plateau (2000 meter) is de vacht van veel dieren een stuk dikker. Ook de jachtpatronen zijn hier compleet anders: we hebben wel meegemaakt dat een stuk of zeven hyena's een antilope een plas in dreven en er urenlang omheen bleven lopen, totdat de antilope van uitputting was verdronken en gepakt kon worden.

Op het Nyika plateau ontspringen vier rivieren. Via adembenemend mooie watervallen bereiken ze de lagergelegen gebieden waar olifanten, hyena's, jakhalzen en uilen hun domein hebben. Met een beetje geluk zie je zelfs een luipaard.

Nyika National park is een must voor vogelaars: er zijn meer dan 400 soorten geïdentificeerd. Ook de plantenrijkdom in het park is indrukwekkend. ‘s Zomers groeien er onder meer ruim 200 verschillende orchideesoorten in het gras. Twaalf van deze soorten komen buiten Nyika National Park nergens voor.

N_Nyika_hyena_-_Chelinda_Lodge_(26)

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Naar boven