de Tuinroute, Karoo en de Oostkaap

Zuid-Afrika

Tuinroute, Karoo en Oostkaap

Aan de zuidkust van Zuid-Afrika strekt de Tuinroute zich uit van Mosselbaai in het westen tot Port Elizabeth in het oosten. Het is een van de groenste regio's van Zuid-Afrika met schitterende, uitgestrekte stranden, bergpassen en kleine dorpjes. Landinwaarts vindt je de Karoo (khoi voor 'droog'), met de Klein Karoo in het westen en de Groot Karoo in het oosten, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Dankzij de overgangszone van een mediterraan naar een subtropisch klimaat, is de vegetatie in de authentieke Oostkaap regio bijzonder en vind je er veel malariavrije wildparken. Langs de 800 kilometer ongerepte Wild Coast vind je diverse prachtige stranden gelegen tussen veel traditionele rondavels.


Voorbeeldreizen naar de Tuinroute, Karoo en de Oostkaap

Zie hieronder een selectie van onze voorbeeldreizen.

Picnic_on_the_Rocks_D335718
Kaapstad | wijnregio | Grootbos | Tuinroute | Krugerpark
Bekijk voorbeeldreis

Rondreis Zuid-Afrika door de mooiste wild- en kustreservaten

19-daagse rondreis vanaf € 6.700,- per persoon

135250_764723106889599_1588846626_o
Verken de wijnregio bij Kaapstad | Tuinroute | Amakhala wildreservaat
Bekijk voorbeeldreis

Huurauto rondreis door het zuiden van Zuid-Afrika

15-daagse rondreis vanaf € 2.400,- per persoon

Guest_Suite_6_-_Photo_by_Christian_Sperka_Photography
Allesomvattende kennismaking inclusief safari, strand, natuur en steden
Bekijk voorbeeldreis

Bed & Breakfast autorondreis Zuid-Afrika

28-daagse rondreis vanaf €3.600,- per persoon

Bijzondere accommodaties in de Tuinroute, Karoo en de Oostkaap

Zie hieronder een selectie van onze favoriete accommodaties

14.-KWANDWE---Ecca-Lodge---suite-exterior
Moderne safari lodge in Kwandwe
Bekijk accommodatie
unspecified4VLMOO0B
Boutique hotel met schitterend uitzicht bij Plettenberg Bay
Bekijk accommodatie
set0032_-_kopie
Een unieke lodge in de ongerepte Afrikaanse wildernis.
Bekijk accommodatie
prana_pool_en_restaurant_area
Exclusief strandresort aan de Wildcoast
Bekijk accommodatie
JvH_DSC0408b
Elegant boutique hotel in mondaine badplaats
Bekijk accommodatie
overview
Fijn hotel aan de 'Wild Coast'
Bekijk accommodatie

Andere accommodaties in de Tuinroute, Karoo en de Oostkaap

Zie hieronder de locatie van de door ons aangeboden accommodaties

Wat maakt de Tuinroute, Karoo en de Oostkaap zo bijzonder?

Zie onderstaande fotocollage voor een impressie van deze regio.

Meer informatie Meer informatie
JvH_DSC5018

Uitgestrekte landschappen

In de Karoo

Meer informatie Meer informatie
MB_Knysna_dolfijnexcursie_DSC_0320

Dolfijnen spotten vanuit Knysna

Meer informatie Meer informatie
JvH_DSC0238

Mooie kustlijn

Meer informatie Meer informatie
JvH_DSC6766

Spot de Big 5

In een van de prachtige wildparken in de Oostkaap

Meer informatie Meer informatie
JvH_DSC0408b

Geweldig gelegen accommodaties

Elegant boutique hotel in mondaine badplaats

Meer informatie Meer informatie
oesters_knysna

Oesters en champagne

Knysna staat bekend om de oesters!

Meer informatie Meer informatie
MB_Hole_in_the_Wall_DSC_0061

Prachtige landschappen

De Tuinroute kent mooie routes en leuke kustplaatsjes

Meer informatie Meer informatie
Pesula_Golf_Estate

Golfen

In de omgeving van de Tuinroute liggen een aantal golfbanen van wereldklasse

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Zuid-Afrika Tuinroute | George

De historie van Mosselbaai en de uitzichten van George

Het plaatsje Mosselbaai is van historisch belang; hier landde in 1488 de Portugees Bartolomeus Diaz, die bewees dat je vanuit Europa onder Afrika door naar India kon varen. Een replica van zijn schip, waarmee in 1988 zijn reis van Portugal naar India is gereconstrueerd, is te bezichtigen in het Maritime Museum. In Mosselbaai is ook de 'Ou postkantoorboom' te bezichtigen die in 1500 in dienst werd genomen, toen Pedro de Ataide een schoen met een belangrijke brief erin onder de boom zette. Vanaf dat moment zou belangrijke post op deze manier onder de boom worden achtergelaten en worden meegenomen door schepen die naar Europa voeren. George staat vooral bekend om zijn prachtige uitzicht op de Outeniqua Bergen. 'Outeniqua' is Khoisan voor 'hen die honing brengen'. In de bergen zijn verschillende rotstekeningen van de Khoisan ontdekt. Het plaatsje kan zich bogen op een geweldige golfbaan van wereldklasse. In de omgeving vind je tal van leuke badplaatsjes.Ontdek het pittoreske Knysna en de badplaats Plettenberg Baai

Het pittoreske Knysna ligt aan een prachtige lagune. Waar de twee rotsachtige landtongen (de 'Knysna Heads') bij elkaar komen, mondt de lagune in zee uit. Op de lagune kun je prachtige boottochten maken. Het plaatsje is vermaard om zijn oesters en wordt vaak omschreven als het meest gemoedelijkste dorpje van de Garden Route. Aanrader is om het strandje bij Brenton on Sea, het dichtstbijzijnde strand van Knysna, te bezoeken. Iets ten oosten van Knysna ligt het badplaatsje Plettenberg Baai (Plettenberg Bay) aan prachtige stranden. Vanuit Plettenbergbaai kun je onder meer het schiereiland Robberg bewandelen. Ook in het Tsitsikamma National Park, te bereiken via de Bloukranspas of de Grootrivierpas, zijn prachtige wandelingen te maken. Hier is de vijfdaagse Otterroute uitgezet, die je desgewenst ook gedeeltelijk kunt lopen. Wil je de hele vijfdaagse route wandelen, dan is tijdig reserveren geboden, want er mogen maar twaalf mensen per dag aan beginnen.

Zuid-Afrika | Knysna
Zuid-Afrika | struisvogels Karoo

Struisvogelhoofdstad Oudtshoorn en historisch Graaff Reinett

Oudtshoorn vormt het kloppend hart van de struisvogelindustrie. Een aanrader is om vanuit Oudtshoorn door een van de mooiste bergpassen van Zuid-Afrika te rijden, de Swartbergpas, en vervolgens te stoppen in het 'in the middle of nowhere' gelegen kunstenaarsdorp Prince Albert. Vervolgens kun je via de schitterende Meiringspoort en de Cangogrotten weer naar Oudtshoorn terugrijden. Graaff Reinet is een typisch Oostkaapdorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Om de oude gebouwen en de sfeer op je te laten inwerken, is het de moeite waard om uit te stappen en een wandeling door het dorp te maken en/of te overnachten in een van de knusse B&B's. In het museum van Graaff Reinet is een aantal fossiele vondsten te bewonderen. In het plaatsje Cradock, gelegen in de Groot Karoo, zul je weinig toeristen tegenkomen, en ervaar je nog de ouderwetse vriendelijkheid van het platteland. Bezienswaardigheden vanuit Cradock zijn het Mountain Zebra park en de Vallei van Verlatenheid.

Victoriaans Montagu, Kogmanskloof en Route 62

Een spectaculaire ervaring is om vanuit het zuiden door de Kogmanskloof te rijden: het is een nauwe kloof met aan weerszijden hoge rotsen en dan opeens ligt daar het victoriaanse plaatsje Montagu. De historische gebouwen hier zijn een lust voor het oog.

Een rustig alternatief voor de hoofdroute tussen Kaapstad en de Tuinroute is Route 62 die je door de Karoo voert. De naam van deze route is een knipoog naar Route 66 in Amerika. Het grote verschil is dat nog maar weinig toeristen deze route kennen. Jammer eigenlijk; je rijdt door valleien te midden van halfwoestijnen, waar je hoog boven de grazende schapen en afgeplatte heuveltjes ('koppies') een adelaar kunt zien vliegen. Onderweg passeer je verschillende schilderachtige kleine plaatsen, zoals Calitzdorp, bekend om zijn port.

Zuid-Afrika vakantie | Kogmanskloof
olifanten_addo

Olifanten in het Addo Elephant National Park

De naam 'Addo Elephant National Park' is feitelijk een tikje misleidend: het park, 75 kilometer ten noorden van Port Elizabeth, is sinds de oprichting sterk uitgebreid en omvat nu ook een marinereservaat. Het Addo Elephant National Park werd in 1931 opgericht, omdat er toen nog maar elf olifanten in de regio in leven waren. Inmiddels strekt het park zich uit over 164.000 hectare. In de toekomst zal het verder worden uitgebreid tot 360.000 hectare en met de kustlijn eromheen een marinereservaat omvatten. Dan zal Addo Elephant National Park maar liefst vijf van de zeven vegetatiezones omvatten die Zuid-Afrika kent. Daardoor hebben we het hier niet over de Big Five, maar over de Big Seven. Want naast olifanten, neushoorns, luipaarden, buffels en leeuwen, vind je hier ook walvissen en de grote witte haai. In het kustgebied bevinden zich de grootste Jan van Genten-kolonie en de op één na grootste broedkolonie van pinguïns in Zuid-Afrika.

Malariavrije wildreservaten en natuurparken

Deze regio geniet steeds meer bekendheid vanwege zijn malariavrije wildreservaten en natuurparken. In de Oostkaap zijn grote stukken land in oorspronkelijke staat teruggebracht waarna men hier diverse wildsoorten heeft geherintroduceerd. Een hoogstandje van ecotoerisme waarvan het resultaat er mag zijn.

Eagle's_Rock_Samara
01302678

Herders, rondavels en prachtige stranden aan de Wild Coast

De Wild Coast is een van de minst ontwikkelde gebieden in Zuid-Afrika. Het ligt niet echt op de doorgaande route waardoor het wat meer tijd kost om er te komen. Wie de moeite neemt om naar de kust te rijden, vindt een geheel ongerepte regio met eindeloze heuvels afgewisseld met schitterende stranden waar nog amper toeristen komen. De rondavels in de Xhosa-dorpen, ronde lemen hutten met rieten daken, geven je een goede indruk van het authentieke Zuid-Afrika. Hier kun je schitterende lange wandelingen maken, waarbij je alleen een herder tegenkomt die met zijn vee naar het dorp loopt. Het plaatsje Port St Johns ligt in de monding van de Umzimvubu, de Xhosa-naam voor de Nijlpaardrivier die in de Drakensbergen ontspringt. Port St Johns is bekend om zijn 'sardine run': grote scholen sardines zwemmen in november terug naar de kust, achternagezeten door roofvissen als orka's, walvissen en haaien. Verder leent Port St Johns zich uitstekend voor prachtige dagexcursies, bijvoorbeeld naar Hole in the Wall en naar traditionele Xhosa-dorpjes die je alleen te voet kunt bereiken.

Per 4x4 door de Baviaanskloof

Wie al eerder in de Karoo is geweest kan de Baviaanskloof bezoeken, een ongerepte wildernis waar luipaarden, buffels en verschillende soorten antilopen voorkomen. Tot nu toe wordt de Baviaanskloof nog vooral door de plaatselijke bevolking bezocht. Het is een 4 x 4-route bij uitstek die door een spectaculaire omgeving met veel fynbos en bossen aan de rivieroevers voert, langs de Vallei van de Ceder (Valley of the Cedar Tree) en plaatsjes als Zeven Fonteinen, Rooihoek en Doodsklip.

Zuid-Afrika reizen | Baviaanskloof
Zuid-Afrika Karoo | Baviaanskloof

Hoogtepunten volgens onze Zuid-Afrika reizigers

Bekijk aanbevelingen van vorige reizigers op onderstaande kaart

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Naar boven