Limpopo, Mpumalanga en Gauteng

Zuid-Afrika

De provincies Limpopo, Mpumalanga en Gauteng vormen samen het noordoostelijke gedeelte van Zuid-Afrika en staat bekend om de rijke geschiedenis, cultuur en mooie uitzichten.

Een heerlijke regio om ook 's winters te bezoeken

De provincies Limpopo, Mpumalanga en Gauteng vormen samen het noordoostelijke gedeelte van Zuid-Afrika, ten westen van het Krugerpark. Limpopo biedt adembenemend mooie uitzichten en heeft een rijk geschakeerde cultuur en geschiedenis. Mpumalanga is van oudsher één van Zuid-Afrika's meest geliefde vakantiebestemmingen staat vooral bekend om de Panoramaroute. Gauteng is een Sotho naam die 'Plaats van Goud' betekent en is het snel kloppende commerciële hart van Zuid-Afrika.

Voorbeeldreizen naar Limpopo, Mpumalanga en Gauteng

Zie hieronder een selectie van onze voorbeeldreizen.

Guest_Suite_6_-_Photo_by_Christian_Sperka_Photography
Allesomvattende kennismaking inclusief safari, strand, natuur en steden
Bekijk voorbeeldreis

Autorondreis hoogtepunten Zuid-Afrika

Bed & Breakfast autorondreis Zuid-Afrika

28-daagse rondreis vanaf €3.600,- per persoon

Picnic_on_the_Rocks_D335718
Kaapstad | wijnregio | Grootbos | Tuinroute | Krugerpark
Bekijk voorbeeldreis

Luxe huurauto safari fly-drive Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika door de mooiste wild- en kustreservaten

19-daagse rondreis vanaf € 6.700,- per persoon

ZA_MalaMala
Wildrijke reservaten | Spectaculaire landschappen | Culturele interactie
Bekijk voorbeeldreis

Rondreis Zuid-Afrika en Botswana

Safari Zuid-Afrika en Botswana inclusief panoramaroute

15-daagse rondreis vanaf € 6.200,- per persoon

Bijzondere accommodaties in Limpopo, Mpumalanga en Gauteng

Zie hieronder een selectie van onze favoriete accommodaties

JBG_140
Schitterend boutique hotel met uitzicht op Johannesburg
Bekijk accommodatie
_MG_5787
Charmant guesthouse midden in de natuur
Bekijk accommodatie
Pool_is_solar_heated_even_when_winters_are_mild
Kunstzinnige lodge in de vallei van de Soutpansberg
Bekijk accommodatie
kampvuur
Prachtig gelegen lodge aan de voet de Waterbergen
Bekijk accommodatie
zwembad_2
Kleinschalige bed & breakfast dicht bij de Panoramaroute
Bekijk accommodatie
sunset
Luxe resort in een afgelegen vallei
Bekijk accommodatie

Andere accommodaties in Limpopo, Mpumalanga en Gauteng

Zie hieronder de locatie van de door ons aangeboden accommodaties

Wat maakt Limpopo, Mpumalanga en Gauteng zo bijzonder?

Zie onderstaande fotocollage voor een impressie van deze regio.

Meer informatie Meer informatie
God’s_Window__Mpumalanga_southafrica.net

God's Window

In de prachtige Panoramaroute

Meer informatie Meer informatie
kampvuur

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Magoebaskloof regendans

Bezoek het domein van regenkoningin Modjadji

In de omgeving van Tzaneen bevindt zich het subtropische regenwoud Magoebaskloof, vernoemd naar Magkobo, opperhoofd van de Toustam die in 1894 met zijn stam in deze kloof schuil hield. De kloof bevindt zich in een inheems woud met tal van kloven, rivieren, meren en watervalletjes. De regio laat zich goed per auto verkennen, maar ook kun je hier prachtige wandeltochten maken, bijvoorbeeld in het Modjadji Cycad woud, het oeroude palmvarenbos waar Modjadji, de legendarische regenkoningin, de scepter zwaaide. Behalve om zijn dichtbeboste berghellingen is deze regio ook bekend om de kwekerijen van subtropische fruitsoorten, waaronder mango's en sinaasappels, en de koffie- en theeplantages. In de plaatselijke dorpen krijg je een goede indruk van de traditionele leefwijze van de vriendelijke Shangaan en noordelijke Sotho bevolking. In de lente (september en oktober) wordt hier het 'Magoebaskloof Spring Festival' gehouden om het nieuwe bloeiseizoen in te luiden, met een orchideeëntentoonstelling en diverse kunstkramen.

Het Zoutpansgebergte in het uiterste noorden

Het Zoutpansgebergte in de regio Venda is één van de meest spectaculaire gebieden van Zuid-Afrika. Het is echt een aanrader een wandeltocht door de bossen te maken, waar 340 inheemse boomsoorten groeien. Als je over de bergen uitkijkt naar Zimbabwe zie je mopanebomen en gigantische, zeer oude 'ondersteboven' baobabs. In dit gebied kun je verschillende natuurerfgoeden bezoeken.

Zuid-Afrika Limpopo | Baobab boom
Zoutpansgebergte | Leshiba | Luxury Suites uitzicht
Marataba uitzicht

De prachtige Waterberg regio

De regio Waterberg in Limpopo omvat een groot deel van de Waterberg Biosfeer dat door Unesco is aangemerkt als biosfeerreservaat. In dit malariavrije gebied heeft Paul Fentener van Vlissingen in 2000 elf ranches opgekocht, 10.000 kilometer hekken weggehaald en een gebied van 16.000 hectare in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Een schoolvoorbeeld van ecotoerisme. Deze herwonnen wildernis ligt naast het Marakele National Park en het Welgevonden wildreservaat, samen goed voor nog eens 70.000 hectare.

De vondsten van werelderfgoed Mapungubwe

De vondsten in Mapungubwe, gelegen in de vallei van de Limpopo rivier, dateren uit 850 na Chr. en zijn daarmee tweeënhalve eeuw ouder dan Great Zimbabwe. Het is dus niet verwonderlijk dat ze op de Werelderfgoedlijst staan vermeld. De vondsten wijzen op de vestiging van het eerste en grootste Zuid-Afrikaanse koninkrijk dat ooit heeft bestaan. De belangrijkste vondst in Mapungubwe was een gouden neushoorn en een gouden schaal uit 1200 na Chr. Deze en andere artefacten doen vermoeden dat de onderdanen van dit koninkrijk een bloeiende handel dreven en dat het koninkrijk een geavanceerde sociale structuur kende. Een deel van de vondsten is gedaan in het Mapungubwe National Park, dat samen met parken in Botswana en Zimbabwe op de nominatie staat om op te gaan in één groot transfrontier park. Ook zijn in dit park rotstekeningen te vinden van de bosjesmannen.

Zuid-Afrika | gouden neushoorn Mapungubwe
Zuid-Afrika reizen | Pilgrim's Rest
Zuid-Afrika reizen | Panoramaroute Mpumalanga

De Panoramaroute in Mpumalanga

De bekende Panoramaroute voert door tal van deze oude mijnwerkersdorpjes. Ook kom je onderweg langs de Blyde River Canyon. Het is aan te raden om hier minstens één dag te blijven voor een bezoek aan de drie rondavels, de Bourkes Luck Potholes, waar goud is gevonden, God's Window, Devils Window en Wonderview, waar je zo Mozambique in kijkt. Tevens zijn er diverse watervallen. Wie van wandelen houdt, kan in Mpumalanga zijn hart ophalen.

De bezienswaardigheden van Pretoria

De bestuurlijke hoofdstad Pretoria ligt aan de voet van de Magaliesbergen, in een kleine beschutte vallei waardoor het er altijd een graad of twee warmer is dan in de rest van de provincie. Hier worden Victoriaans aandoende gebouwen afgewisseld met parkjes en pleintjes waar standbeelden staan en jacarandabomen groeien. Het is een aanrader om een bezoekje brengen aan het voormalige woonhuis van Paul Kruger, de president die rond 1900 de jonge Republiek van Zuid-Afrika leidde.

In het Vrijheidspark aan de rand van de stad word je gratis rondgeleid langs de eeuwige vlam en de honderden namen van oorlogsslachtoffers van onder meer Zuid-Afrikaanse oorlogen. De ene kant van het Vrijheidspark kijkt uit op de Uniegebouwen, waar de president zijn werk doet. Aan de andere kant zie je het Voortrekkersmonument in een tropische tuin met zo ongeveer alle Zuid-Afrikaanse planten, bomen en bloemen. Om de tuin staat een muur van 64 granieten replica van de ossewagens waarmee de Voortrekkers ooit de Kaap verlaten hebben om hun geluk in het noorden te beproeven.

Zuid-Afrika vakantie | Pretoria
Zuid-Afrika vakantie | Apartheidsmuseum Johannesburg

De hotspots van Johannesburg

Een bezoekje aan Johannesburg, waar Nelson Mandela zich ontwikkelde van boerenjongen tot vrijheidsstrijder, mag eigenlijk niet ontbreken. Deze metropool is het economische epicentrum van Zuid-Afrika. Nu veel grote bedrijven het stadscentrum hebben verruild voor Sandton, ondergaat de omgeving van het stadhuis en de 'Newtown Cultural Precinct' een complete metamorfose.

Johannesburg - door de 'locals' liefkozend 'Jozi' genoemd - munt uit in culturele en sportieve evenementen en een bont palet aan musea; er zijn musea gewijd aan cultuurgeschiedenis, archeologie, antropologie en kunst. We durven te stellen dat er voor ieders smaak wel een leuk museum te vinden is, bijvoorbeeld ook voor bierliefhebbers. Wie zich wil laten vermaken én een indruk wil krijgen van het goudzoekersverleden van Johannesburg, kan een bezoek brengen aan Gold Reef City. Een absolute must voor iedereen is het Apartheid Museum; alleen al het moderne gebouw maakt een bezoek de moeite waard.

Op de fiets door het township Soweto

Soweto is tijdens het apartheidsregime opgezet als een township voor zwarte mensen. Daarmee werd het ook dé brandhaard van verzet tegen apartheid. Berucht is bijvoorbeeld het protest uit 1976, toen zwarte scholieren die tegen de apartheid demonstreerden werden neergeschoten. Nog altijd wordt dit debacle op 16 juli, op Youth Day, herdacht.

Behalve bouwvallige hutten staan hier extravagante woningen. Nu is Soweto een stad van ondernemers en integratie. Een rondleiding door Soweto, woonplaats voor maar liefst twee miljoen mensen, biedt een kijkje in de meest recente geschiedenis van Zuid-Afrika. Bezoek Klipspruit (waar het Freedom Charter is opgesteld), het geboortehuis van Nelson Mandela en het Hector Petersen Memorial Museum. Genoeg gezien? Ga dan gezellig winkelen of een hapje eten. In de laatste week van september wordt hier het Soweto Festival gehouden.

SAT-000-1669G_-_Gauteng_Soweto
Zuid-Afrika reizen | Sterkfontein grotten Gauteng

Wieg der mensheid

Op 25 kilometer ten noordwesten van Johannesburg ligt het UNESCO Werelderfgoed Cradle of Humankind. Hier zijn in twaalf kalksteengrotten verschillende versteende resten van dieren, planten en vroege hominiden (mensachtigen) gevonden die tot de oudste ter wereld behoren. Daarmee vormt de Cradle of Humankind één van de belangrijkste paleo-antropologische vindplaatsen ter wereld.

Ook enkele van de Sterkfontein-grotten zijn te bezichtigen. Hier zijn de afgelopen decennia eveneens overblijfselen gevonden van mensachtigen, die belangrijke aanwijzingen bieden over de evolutie van de mens. Een belangwekkend voorbeeld is een complete schedel van minimaal 2,6 miljoen jaar oud. In de omgeving liggen nog tal van andere belangrijke vindplaatsen.

Hoogtepunten volgens onze Zuid-Afrika reizigers

Bekijk aanbevelingen van vorige reizigers op onderstaande kaart

Peters__Sefapane_Lodge__Zuid_Arika

Limpopo, Mpumalanga en Gauteng, Zuid-Afrika

Aangekomen in het paradijs in Sefapane Lodge. Wat een prachtig huis en op de veranda konden we aapjes kijken.

Yvonne Peters, 2014
erica-zuidafrika

Limpopo, Mpumalanga en Gauteng, Zuid-Afrika

De mooiste herinnering aan de reis naar Zuid-Afrika die All over Tours op maat heeft geregeld voor ons was de aankomst bij Mhondoro Lodge in Welgevonden in Waterberg. Terwijl wij aankwamen werd de lodge bezocht door een kudde olifanten uit het park. Ze dronken water uit het zwembad en we stonden vanaf de veranda oog in oog met de olifanten. De natuur, de olifanten, de zonsondergang en de schitterende lodge. We keken ademloos toe en waren diep onder de indruk.

Erica, 2018
Welgevonden

Limpopo, Mpumalanga en Gauteng, Zuid-Afrika

De leeuwin was dagen weggeweest om eten te zoeken. Helaas zonder resultaat. Wij waren precies op de juiste tijd op de juiste plaats om dit weerzien van moeder en kinderen mee te maken

Familie Kruijver, 2017
Brussel_Plumbago

Limpopo, Mpumalanga en Gauteng, Zuid-Afrika

Plumbago guest house; Na wakker worden direct gaan zwemmen (op onze 30 jarige huwelijks dag) en champagne aangeboden krijgen in het zwembad. 's Avonds een rozenhart op het bed.

Dhr. & mevr. Brussel, 2016

Limpopo, Mpumalanga en Gauteng, Zuid-Afrika

In 2 weken heel veel adembenemende plekken gezien en onuitwisbare ervaringen opgedaan (Johannesburg-Pinda Game Reserve - Zimbali Resort - Lesotho en Plettenberg Bay aan de Tuinroute). Johannesburg, zo aangrijpend met het Apartheidsmuseum.

Lisette, Isabella en Frank Wetters, 2015
Otto Pasteuning, Limpopo Zuid Afrika

Limpopo, Mpumalanga en Gauteng, Zuid-Afrika

Een van de hoogtepunten was toch wel het bezoek aan de Pitse Lodge waar we een heel resort voor ons tweeën hadden. Het was ons eerste parkbezoek en hier zagen voor het eerst de big five op het luipaard na.Bijzonder was dat de neushoorns gewoon voor het resort stonden, je kon ze bijna aaien.

Otto Pasteuning, 2010

Limpopo, Mpumalanga en Gauteng, Zuid-Afrika

Het Pitse Lodge was heel bijzonder omdat je er alleen met je eigen gezelschap ben. Het was een fantastische reis.

Adriaan Reijneveld, 2010

Limpopo, Mpumalanga en Gauteng, Zuid-Afrika

Mijn mooiste reisherinnering is ons eerste verblijf in Pitse Lodge. We verbleven daar een week in het voormalige huis van Paul Fentener van Vlissingen op exclusieve basis, met z'n tweeën, in het meest romantische huis ter wereld, verwend door 10 personeelsleden. Vanaf het terras (en vanuit je badkuip) uitzicht op wilde dieren, die uit het zwembad komen drinken. Overdag op safari met de meest erudiete en grappige ranger ooit tevens manager van de lodge.

Inge Rossle, 2009
Uilenberg__zuid_afrika

Limpopo, Mpumalanga en Gauteng, Zuid-Afrika

Halverwege onze reis werden wij door jullie verrast met onverwachte Quad-bike excursie. Dat viel ook bij de kinderen natuurlijk geweldig goed. Het was spannend en geweldig om dit extra gedaan te hebben, uiteraard onder begeleiding door wederom een uitstekende gids waardoor de mooiste plekjes bezocht werd. Dit typeerde jullie extreme goede service!

John Uilenberg, 2009

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
×
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang inspiratie voor je volgende droomreis.

Naar boven