Het noordwesten

Zimbabwe

Reizen naar Victoria Falls, Hwange en Mana Pools. Als specialist adviseren wij je graag met een reisvoorstel op maat naar deze bijzondere regio.

Van oudsher de meest bekende regio van Zimbabwe

Naast de Victoria watervallen vind je hier ook Hwange, het grootste wildreservaat van Zimbabwe. Verder naar het oosten mag Mana Pools en Matusadona eigenlijk niet tijdens je reis ontbreken.

Voorbeeldreizen in deze regio

Savuti024
Centrale Kalahari | Selinda & Kwando | Victoria watervallen
Bekijk voorbeeldreis

Gezinsvakantie in Botswana inclusief kano safari

15-daagse luxe safari vanaf €11.800,- per persoon

NW_LV_1819_Matobos
Wild, watervallen en avontuur
Bekijk voorbeeldreis

Wat maakt Het noordwesten zo bijzonder?

Meer informatie Meer informatie
Algemeen_TA_VF068_dansvoorstelling

Traditionele dansvoorstellingen

Victoria Falls

Meer informatie Meer informatie
NW_WS_Hwange_Davisons_6548_kids

Zéér kindvriendelijk

Hwange NP

Meer informatie Meer informatie
NW_LV_1842_Matobos

Mooie uitzichtpunten

Matobo NP

Meer informatie Meer informatie
NW_WS_Hwange_Linkwasha_MM_108_Top

Onvergetelijke natuurtaferelen

Hwange NP

Meer informatie Meer informatie
NW055_Kariba_damwall

Indrukwekkende stuwmeren

Lake Kariba

Meer informatie Meer informatie
NW_Rukomechi248_Mana_Pools

Meerdaagse kanosafaris

Mana Pools NP

Meer informatie Meer informatie
NW_TA_VF101_VicFalls

The smoke that thunders

Victoria watervallen van een afstand

Meer informatie Meer informatie
NW_WS_Mana_Pools_Ruckomechi_82

Onvergetelijke wandelsafaris

Mana Pools NP

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
NW_TA_VF114_VicFalls

Victoria Falls: het achtste wereldwonder!

Hoewel David Livingstone in 1855 deze reusachtige waterval vernoemde naar Queen Victoria, gebruikt de plaatselijke bevolking de naam Mosi-oa-Tunya, wat zoveel betekent als the smoke that thunders (donderende rook).

Facts & Figures

• Statistisch gezien zijn de Victoria watervallen de breedste van Afrika: het water valt over een breedte van 1708 meter 107 meter naar beneden.
• Van april tot en met juni zijn de Victoria watervallen het volst.
• In de regentijd stort de Zambezi rivier zich hier op volle sterkte met ruim 500 miljoen liter per minuut in de kloof eronder.
• In 1989 werden de watervallen door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.

Donderend geraas van de watervallen

Wie bij de Victoria watervallen aankomt, wordt volkomen verrast door het enorm donderende lawaai dat wordt veroorzaakt door het 100 meter naar beneden stortende water. De nevel is van kilometers afstand te zien. Wij vinden de Victoria watervallen 's ochtends vroeg, als de zon net op is, of aan het einde van de dag, als de zon ondergaat, op hun mooist. 's Morgens speelt de zon met de mist, wat prachtige regenbogen oplevert. Hier zijn zelfs regenbogen van 360° graden gezien!

Vanaf april, aan het eind van de regentijd, zijn de watervallen op hun volst. Aan het eind van de droge tijd, een halfjaar later, is er aanzienlijk minder water, maar zijn de mogelijkheden om foto's te nemen weer groter. Verder stroomopwaarts kun je genieten van de schitterende natuur aan de Upper Zambezi rivier. Een aanrader is om hier te verblijven om van de natuur te genieten en een dagexcursie naar de Victoria Falls te plannen.

NWBatoka06-04VicFalls_microlight
NW_Makololo30_leeuwen

Hoge wildconcentraties in Hwange

Op nog geen twee uur rijden van de Victoria watervallen ligt het Hwange National Park, het grootste wildreservaat van Zimbabwe. Hier kun je op 14.600 km2 - een gebied zo groot als België - nog altijd de grootste wildconcentraties van Zimbabwe aantreffen, waaronder de Big Five, en krijg je een indruk van hoe Afrika er 150 jaar geleden uitzag.

Eigenlijk is de hoge wildconcentratie in het Hwange National Park per ongeluk ontstaan: naarmate Zimbabwe (destijds Rhodesië geheten) in de negentiende eeuw meer gekoloniseerd raakte, werd het wild steeds meer naar dit gebied op de grens met Botswana gedreven. Sindsdien is dit gebied amper veranderd. Het nationale park grenst aan de uiteinden van de Kalahari woestijn. Het grootste deel van Hwange bestaat dan ook uit kalaharizand. Dat deze regio zelf ooit een woestijn was, is nog te zien aan de fossiele duinen en rivieren. Nu bieden de zoutpannen, acaciastruiken en grasvlakten een thuis voor wildconcentraties die nog altijd indrukwekkend zijn.

Veel wilde honden in Hwange

Het Hwange National Park leent zich uitstekend voor wandelsafari's en ritten per 4x4 of te paard. Er zijn diverse waterdrinkplaatsen en daar komen zeer veel verschillende dieren op af. Officiële tellingen onderscheiden maar liefst 105 verschillende zoogdieren. Toch wordt het wildreservaat niet overstroomd met toeristen. De kans dat je hier een troep leeuwen te zien krijgt is bijna nog groter dan dat je een andere auto tegenkomt. Het Hwange National Park is bovendien het enige gebied in Zimbabwe waar de gemsbok en de bruine hyena in grote getale voorkomen. De concentratie wilde honden is er groter dan waar ook in Afrika.

Vanwege de nabijheid van Chobe in Botswana, kun je hier enorme kuddes olifanten aantreffen. De lage zoutpannen die overal in het Hwange National park voorkomen, bieden geweldige mogelijkheden om olifanten te kijken. Hier nemen ze hun modderbaden. De plassen kunnen in de regentijd aanzwellen tot kleine vijvers, met een omtrek van 20 à 30 meter.

NW_WS_Mana_Pools_Ruckomechi_75
Nature_Ways_kanosafari_5

Kanosafari in Mana Pools

Mana Pools National Park (2.200 km2), een Werelderfgoed met adembenemend mooie uitzichten, ligt ten zuiden van het Lower Zambezi National Park in Zambia. Als je het Kariba meer in het westen erbij rekent, beslaat het park maar liefst 10.500 km2. Hier vormt de Zambezi rivier in de regentijd een bijna delta-achtige watervlakte. Een deel van de meren droogt weer op, maar vier (‘mana') grote meren zijn permanent en dat trekt veel wild aan.

Van de vier grote meren is Long Pool de grootste (zes kilometer van oost naar west). Het is zeer geliefd bij grote kuddes olifanten die aan de dichtbeboste oevers komen drinken. De waterpoelen, zandbanken, open graslanden en gemengde bossen met ebben en mahoniebomen, wilde vijgen en de ‘ondersteboven' baobabs, vormen een uniek ecosysteem, dat het uitstekend geschikt maakt voor onvergetelijke kanosafaris. Het is bovendien een van de meest gewilde wandelsafaribestemmingen van Afrika, en vogelaars kunnen zich hier verheugen op een slordige 300 verschillende vogelsoorten.

Matusadona - te voet bereikbaar

In het noorden van Zimbabwe ligt Matusadona National Park aan de zuidoever van het Kariba meer. Matusadona bestaat uit beboste heuvels, plateaus en oevergebied. Tweederde van dit 1500 km2 grote reservaat is dan ook alleen te voet bereikbaar, waardoor begeleide wandeltochten zeer in trek zijn. Een andere manier om deze wildrijke omgeving te verkennen, is tijdens een boottocht over het Kariba meer. Een groot voordeel van de beperkte bereikbaarheid is dat het hier ondanks de ongerepte natuur en de hoge wildconcentraties niet heel toeristisch is.

NW_Matusadona_Changa_-_Safaris
NW055_Kariba_damwall
NW_MATOBO_MOTHER_AND_CHILD

Kale hoofden van Matobo

Matobo National Park beslaat een gebied van 400 km2 in de Matobo heuvels, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In de granieten koppies in het Matobo National Park zijn rotsen uitgeslepen waarin de San bosjesmannen duizenden jaren geleden hun wereld vereeuwigden. De route langs deze rotstekeningen wordt duidelijk aangegeven en de rotstekeningen zijn veelal erg goed bewaard gebleven.

Matobo National Park kent diepe, dichtbeboste valleien met talloze riviertjes en stroompjes. Hier komen veel nijlpaarden voor. Een groot deel van het park is omheind om het wild te beschermen dat hier leeft. Je kunt hier zwarte en witte neushoorns aantreffen, maar ook giraffen, zebra's, koedoes, zwarte paardantilopen en elanden. De luipaardconcentratie in het nationale park is naar verluidt de grootste ter wereld. De vogelstand is divers en rijk, met zeer veel roofvogels, waaronder de grootste concentratie zwarte adelaars ter wereld. In het park groeien bomen en struiken die nergens anders ter wereld voorkomen.

Accommodaties in deze regio

Zie hieronder de locatie van een selectie van de door ons aangeboden accommodaties

Hoogtepunten volgens onze Zimbabwe reizigers

Bekijk aanbevelingen van vorige reizigers op onderstaande kaart

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Naar boven