Kafue National Park & Liuwa Plain

Zambia

Safari op maat naar Kafue, de Busanga Plains en Liuwa Plain

Kafue en Liuwa Plains: parken van de toekomst

Met een oppervlakte van 22.400 km2 is Kafue National Park in het westen van Zambia een van de grootste wildreservaten ter wereld. Tegelijkertijd zijn er maar weinig lodges, en dus weinig bezoekers. Bovendien heeft het park een grote variatie in wild en is het een van de parken met de meeste antiloopsoorten ter wereld. Deze combinatie van factoren maakt het Kafue National Park tot een zeer exclusieve bestemming. Het Liuwa Plain National Park (3.600 km2), een van de oudste beschermde gebieden van Afrika, bevindt zich ten westen van Kafue in Barotseland in Zambia. Terwijl het ‘pas' sinds 1972 een national park is, werd dit gebied al in de 19de eeuw door toenmalige Lozi-koning Lubosi Lewanika als wildreservaat aangemerkt. Nog altijd wonen Lozi en dier hier harmonieus naast elkaar. Vanuit Angola vindt hier jaarlijks vanaf de lente in november de op één na grootste migratie van wildebeesten en zebra's in Afrika plaats.

Voorbeeldreizen in deze regio

Zie hieronder een selectie van onze voorbeeldreizen.

Shumba_wilderness_BusangaBalloon090_geroteerd
Kafue, Lower Zambezi, South Luangwa en Lake Malawi
Bekijk voorbeeldreis

Luxe individuele safari Zambia en Malawi

17 dagen vanaf € 12.000,- per persoon

Wat maakt Kafue National Park & Liuwa Plain zo bijzonder?

Zie onderstaande fotocollage voor een impressie van deze regio.

Geïnspireerd door ons reisaanbod?

Wij helpen je graag met je reiswensen. Als je wilt komen we zelfs bij je langs. Op kantoor kan natuurlijk ook.

Maak een afspraak
willbl_busanga-94

Genieten van de Busanga Plains uitzichten

De in het noordwesten van Kafue National Park gelegen Busanga Plains vormen een uniek ecosysteem: 's zomers tref je in deze uiterwaarden duizenden watervogels aan, maar als de delta in de herfst opdroogt, stranden met zekere regelmaat nijlpaarden in de ondiepe vennetjes. Dan ook trekt deze regio veel antilopesoorten, en dus uiteraard roofdieren aan. Vooral leeuwen komen hier veel voor. Vogelaars kunnen hier wel hun hart ophalen: er zijn maar liefst 400 verschillende vogelsoorten te bewonderen.

Kafue is een seizoensbestemming

Zoals op zoveel plaatsen in Zambia zijn de wegen in het Kafue National Park in de regentijd nauwelijks begaanbaar, zelfs niet met een 4x4. Daarom is de periode juni-oktober dé tijd om Kafue National Park te bezoeken. De enorme oppervlakte en het zeer geringe aantal lodges staan in elk geval garant voor een zeer exclusieve safari.

Shumba047
APN_000205
Vissen in Liuwa Plain
Liuwa Plains landschap

Reizen naar onbekend Liuwa Plain

Het Liuwa Plain National Park wordt niet vaak bezocht, en dat is erg jammer, want het is er verbluffend mooi. Het is een ongerepte wildernis, waar het dramatisch kan onweren. Het merendeel van het park bestaat uit glooiend goudgeel of groen grasland met af en toe wat exotische palmbomen, boomgroepen en her en der een zoutpan. Het wild is hier even divers als de vogelstand. De kans is reëel dat je onverwacht een troep leeuwen tegenkomt. Er zijn kuddes zebra's en zelfs wilde honden.

Wildebeest migratie in Liuwa Plain

Elk jaar vindt hier vanuit Angola de op één na grootste wildebeestmigratie van Afrika plaats: duizenden wildebeesten bezetten vanaf juni de vlakte van Liuwa en hun aantal neemt sinds kort weer elk jaar toe. Ze beginnen in het noordwesten en in de regentijden trekken ze naar het zuiden, om van daaruit naar Angola terug te gaan.

Liuwa Plain wildebeest migratie
Zambia | Liuwa Plain | Kuomboka ceremonie

Kuomboka Ceremonie

In het Liuwa Plain National park wordt elk jaar een Kuomboka-ceremonie uitgevoerd op de Upper Zambezi rivier. Het is de drukst bezochte culturele ceremonie van Zambia. In het Luyana betekent Kuomboka letterlijk ‘uit het water komen'. Als de Upper Zambezi rivier de Bulozi uiterwaarden overspoelt, meestal eind maart of begin april, leidt de koning zijn volk in boten naar hoger gelegen grond. Een dag voor de ceremonie lopen mannen met koninklijke Maoma-trommels door Lealui, de hoofdplaats van het koninkrijk Lozi. Ze trommelen luid om de ceremonie aan te kondigen.

De oorsprong van de ceremonie is dat ten tijde van overstroming miljoenen witte mieren oprukten naar de woningen van de bevolking en deze tot de grond toe opvraten. Het was zaak om het volk en hun vee tijdig op veiliger bodem te krijgen.

Accommodaties in deze regio

Zie hieronder de locatie van de door ons aangeboden accommodaties

Geïnspireerd door ons reisaanbod?

Wij helpen je graag met je reiswensen. Als je wilt komen we zelfs bij je langs. Op kantoor kan natuurlijk ook.

Maak een afspraak
Naar boven