de wildreservaten in het noorden van Kenia

Kenia

Deze regio kenmerkt zich door zijn exclusiviteit, ver weg van de massa. Als specialist adviseren wij je graag met een uitgebalanceerd reisvoorstel.

Authentieke culturen en duurzaam toerisme

Deze afwisselende, noordelijke regio is wellicht iets minder bekend, maar zeker een bezoek waard door zijn kleinschaligheid, zijn adembenemende landschappen en de kleurrijke Samburu stam.

Voorbeeldreizen naar de wildreservaten in het noorden van Kenia

Zie hieronder een selectie van onze voorbeeldreizen.

GreatPlains-Kenya-MasaiMara-18
Nairobi | Masai Mara | Laikipia | Diani Beach
Bekijk voorbeeldreis

Luxe individuele rondreis Kenia

Sublieme vliegsafari Kenia

15 dagen vanaf € 16.100,- per persoon

Kindvriendelijk bij Elsa's Kopje in Kenia
Nairobi | Meru | Masai Mara | Diani Beach
Bekijk voorbeeldreis

Luxe vliegsafari Kenia met strandverlenging

Luxe gezinssafari Kenia met heerlijke strandverlenging

15 dagen vanaf € 36.000,- voor 2 volwassenen en 2 kinderen

Begeleide wandelsafari in Kenia
Nairobi | Masai Mara | Mara North | Samburu | Lamu
Bekijk voorbeeldreis

Luxe authentieke vliegsafari Kenia

Klassieke safari Kenia zoals het vroeger was

16 daagse luxe rondreis vanaf €13.500,- per persoon

Safari kenia Samburu regio
Nairobi | Ol Pejeta Conservancy | Lake Naivasha | Masai Mara
Bekijk voorbeeldreis

Betaalbare kennismaking safari Kenia

Betaalbare kennismaking safari Kenia

10-daagse safari vanaf €3.300,- per persoon

Finch Hattons, ontbijten in de bush
Safari in Tsavo | Amboseli | Masai Mara | Samburu
Bekijk voorbeeldreis

Luxe vliegsafari naar het beste van Kenia

Afwisselende luxe safari naar de juweeltjes van Kenia

14-daagse rondreis vanaf €11.300,- per persoon

Fly camping bij Sabuk Lodge in Kenia
Rondreis naar Arusha NP, Kilimanjaro, Amboseli, Laikipia en ontspannen strandverlenging
Bekijk voorbeeldreis

Safari door minder bekend Tanzania en Kenia

Duurzame safari door minder bekend Tanzania en Kenia

15 dagen vanaf € 8.400,- per persoon

Bijzondere accommodaties in de wildreservaten in het noorden van Kenia

Zie hieronder een selectie van onze favoriete accommodaties

Kitich_Camp_-_Family_Forest_Walk
Fijn tentenkamp voor wandelsafari's in de afgelegen Mathews bergen
Bekijk accommodatie
ElephantWatchCamp.7.2010.PedroMcBride-8181
Een kleinschalig safarikamp in het Samburu National Reserve
Bekijk accommodatie
ol_lentille_2016-173
Karakteristieke lodge met weids uitzicht in Laikipia
Bekijk accommodatie
Banda 3 exterieur bij Saruni Rhino Kenia
''Zwarte neushoorn lodge'' in Sera Conservancy
Bekijk accommodatie
unspecified_(3)
Safari villa met prachtig uitzicht over Meru National Park
Bekijk accommodatie
Breakfast_(1)
Authentieke safarilodge met fraai uitzicht in Laikipia
Bekijk accommodatie

Andere accommodaties in de wildreservaten in het noorden van Kenia

Zie hieronder de locatie van de door ons aangeboden accommodaties

Wat maakt de wildreservaten in het noorden van Kenia zo bijzonder?

Zie onderstaande fotocollage voor een impressie van deze regio.

Meer informatie Meer informatie
JVH2076b_kamelen_Laikipia

Wild en vee hand aan hand

Schoolvoorbeeld van ecotoerisme

Meer informatie Meer informatie
JVH2481_Samburu_met_Bart_Jan

Authentieke culturele interactie

Meer informatie Meer informatie
JVH6867_Samburu_uitzicht

Fantastische uitzichten

Meer informatie Meer informatie
JVH2270_Kenia_zonsondergang

Zonsondergangen om niet te vergeten

Meer informatie Meer informatie
KE-Starbed-KTB09

Slapen onder de sterren

Meer informatie Meer informatie
C_P_Elsas_kopje_meru_game_drive

Exclusieve safaris

Meer informatie Meer informatie
sarara

Geweldig gelegen lodges

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
KE-Starbed-KTB09

Duurzaam toerisme in Laikipia

In Laikipia zijn het natuurbehoud en het (kleinschalige) toerisme in handen van de plaatselijke Masai, de Samburu en de blanke bevolking. Hier is een balans gevonden tussen bezoekers een mooie safari bieden en ervoor zorgen dat de bossen blijven bestaan.

Daarmee is Laikipia Plateau een voorbeeld voor het toerisme van de toekomst: bij steeds meer Afrikaanse volken sijpelt het besef door dat ze met toerisme meer omzet uit hun land kunnen halen dan met landbouw en veeteelt. Dat heeft tot gevolg dat zij er meer belang bij hebben om de bossen en de wilde dieren te ontzien. Dit belang overstijgt het eeuwenoude conflict tussen roofdieren, het milieu en de gestaag toenemende Keniase bevolking. Zo worden er verscheidene kleine reservaten in eigen beheer gerund die een bezoek meer dan waard zijn.

Safari's in Laikipia

Dag- en avondsafari's in Laikipia worden meestal in open landrovers ondernomen. Verder behoren safari's te paard en op een kameel tot de mogelijkheden. Volgens kenners is een wandelsafari echter de beste manier om Afrika te ervaren. Je kunt er tijdens een wandeltocht letterlijk ‘aarden' en ziet de wereld vanuit het perspectief van de Afrikaan. Te voet valt de grootsheid van dit prachtige land nog beter op. De uitzichten en het wild in Laikipia zijn alle inspanningen te voet in elk geval meer dan waard.

Lewa_safari
Sabuk_Laikipia_ontbijt_in_de_bush
safari bij sirikoi lodge in kenia

Lewa Wildlife Conservancy

In Laikipi is het Lewa Wildlife Conservancy gelegen: een wildreservaat van 26.000 hectare groot. Lewa dient als een veilig toevluchtsoord voor de ernstig bedreigde diersoorten zoals de zwarte neushoorn en de netgiraf. Daarnaast is Lewa de thuisbasis van wel meer dan 400 soorten vogels.

Lewa ziet een toekomst voor zich waarin mensen in heel Kenia waarde hechten aan het wild. Om dit te kunnen bereiken is het van belang dat de lokale gemeenschappen in staat zijn om hun dagelijkse levensonderhoud op orde te krijgen. Hierdoor wordt er onder andere door Lewa geïnvesteerd in het onderwijs, de gezondheidszorg en kleine lokale ondernemingen. Tot slot zet Lewa zich in voor anti-stroperijoperaties om het gebied te beschermen. Bij verblijf in één van de lodges in het Lewa Wildlife Conservancy (zoals de Sirikoi Lodge) draag je bij aan deze ontwikkeling.

Neushoorns en Chimpansees in Ol Pejeta

Aan de voet van de besneeuwde bergtoppen van Mount Kenia ligt het 360km2 grote Ol Pejeta Conservancy. Ooit een veeboerderij in koloniale tijden is Ol Pejeta nu het grootste toevluchtsoord voor zwarte neushoorns en voor 's werelds laatste twee noordelijke witte neushoorns in Oost Afrika.

Daarna is het de enige opvang in Kenia waar je chimpansees kunt zien, die samen met andere wildsoorten gered zijn van de zwarte markt. Bij de Ewaso Nyiro rivier leven twee groepen van tientallen chimpansees in een veilige omgeving.

Ol Pejeta kent een zeer hoge concentratie van roofdieren, en beheerst tegelijkertijd een succesvol programma voor vee. Het is zonder twijfel een schoolvoorbeeld van duurzaam toerisme, waar de lokale bevolking betrokken en geholpen wordt met scholing, medische zorg en infrastructuur. Naast een bezoek aan de twee toevluchtsoorden kan je de Big Five spotten tijdens een 4x4 safari.

DSC_0813_Chimps
C_P_Elsas_kopje_meru_game_drive

Op zoek naar wild in Meru

Meru National Park, ten noordoosten van Mount Kenya, is zonder twijfel een van Kenia's ruigste en minst bezochte parken. Dit kleine (870 km²), maar goed beschermde wildreservaat herbergt naast grote aantallen olifanten, leeuwen en luipaarden ook kuddes buffels die tot de grootste in Kenia behoren.

Dankzij de uitbundige regenval bestaat een deel van Meru National Park uit jungle, moerasland en hoge grassen. Hier zie je het wild iets minder gemakkelijk dan in andere nationale parken. Veel olifanten, nijlpaarden, luipaarden, leeuwen, cheeta's en enkele zeldzame antilopesoorten wanen zich daarom onbespied. In dit park hebben George en Joy Adamson, schrijfster van enkele boeken over de dieren van Afrika, een aantal dieren vrijgelaten die zij zelf hadden grootgebracht, waaronder Joy's cheeta Pippa en de zoon van de beroemde leeuwin Elsa. Het park biedt een prachtig uitzicht op Mount Kenya, de hoogste berg van Kenia en de op één na hoogste berg van Afrika, na de Kilimanjaro.

Weidse uitzichten in Samburu

Dankzij de ligging in de zogeheten Rift-bedding kun je op sommige plekken in ht Samburu National Reserve bijzonder ver uitkijken. Samburu ligt op het land van de kleurrijke Samburu stam, ‘familie' van de Masai, in het warme overgangsgebied van de weidse noordelijke regio van Kenia. Het is hier stukken warmer en de heuvels en vlakten zijn aanzienlijk droger. Verder zijn de Samburu's minder toeristen gewend dan de Masai, waardoor een bezoek meer authentiek is.


JVH2696_Samburu
JVH3445_Safari_Samburu
Kenia_GIRAFFE
JVH3212_Generuk

Unieke wildsoorten in Samburu

De Uaso Nyiro rivier en de vegetatie op de oevers trekken dieren aan uit de wijde omtrek. De rivier stroomt breed en traag en waaiert uit in het Lorian moeras, waar veel Nijl-krokodillen leven en nijlpaarden poedelen. Je treft in het Samburu wildreservaat wildsoorten aan die elders in Kenia amper voorkomen waaronder de Somalische struisvogel, de netgiraf en de gerenoek, oftewel girafgazelle. Deze gazelle kan op zijn achterste poten staan en op twee meter hoogte bij blaadjes komen die voor andere antilopen te hoog zijn.

Matthews bergen

Het Matthews gebergte ligt als een groen paradijs tussen de safariregio's van Laikipia in. Deze ongerepte wildernis is een afgelegen stukje groen en één van de wildste gebieden van Kenia. Er zijn zeer weinig reizigers die dit gebied bezoeken wat dit een extra exclusief stukje van Kenia maakt. Het gebied bestaat uit weelderige riviervalleien en dikke beboste hellingen in de dorre woestijn. Deze regio is uitstekend geschikt voor prachtige wandelsafari's waar je onderweg een breed scala aan wild kunt spotten.

Sarara_Camp__begeleide_wandelingen
Zwarte neushoorn in Sera Conservancy

Eindeloze landschappen in Sera Conservancy

Sera Community Conservancy is een natuurreservaat ten noorden van Samburu van ongeveer 340.000 hectare groot. Sera Conservancy is een initiatief van de lokale Samburu stammen om onderlinge rivaliteit te transformeren naar een samenwerking waarbij natuurbehoud, het beschermen van olifanten en duurzaam gebruik van het land voorop staan. Dit initiatief was dusdanig succesvol dat de Sera Rhino Sanctuary met een oppervlakte van 54.000 hectare is opgericht als opvang voor zwarte en witte neushoorns. Dit is het eerste gebied in Noord Kenia waar de zwarte neushoorn is geherintroduceerd. Verder is in het Sera Community Conservancy ook het Reteti olifanten reservaat, waar olifantenwezen worden opgevangen met als uiteindelijke doel ze weer vrij te laten in het wild. Naast het vele wild leven er zeker 6.000 mensen uit diverse stammen, waarvan velen herders. In het droge seizoen zijn zij onder andere te vinden bij de 'zingende bronnen'. Hier vindt een traditioneel lokaal gebruik plaats, waarbij herders met liederen hun vee naar de waterputten lokken om te komen drinken.

Shaba voor de Afrika-kenner

Shaba National Reserve, gelegen in het midden van Kenia, is vernoemd naar Mount Shaba, de uitgedoofde vulkaan die op de grens van het reservaat ligt. Dankzij vier bronnen is Shaba beter van water voorzien dan de reservaten eromheen. Op weg naar het reservaat moet je over uitgeharde lava rijden, hetgeen de safari-ervaring in dit reservaat des te authentieker maakt. Shaba is bij uitstek een reservaat voor de Afrika-kenner, voor wie het bijzondere van de ervaring zwaarder weegt dan hoge wildconcentraties.

Shaba__Joy's_camp__lunch2

Hoogtepunten volgens onze Kenia reizigers

Bekijk aanbevelingen van vorige reizigers op onderstaande kaart

Meru_National_Park

de wildreservaten in het noorden van Kenia, Kenia

Bij Elsa's kopje is alles tot in de puntjes verzorgd. het heeft een fraaie ligging in het Meru National Park. Dit park en deze lodge kunnen we iedereen aanbevelen, het is waterrijk, er is veel wild en de natuur is prachtig.

Marja van Ipenburg en Wim van Alphen, 2015
sarara_camp

de wildreservaten in het noorden van Kenia, Kenia

Dagelijks komen Samburu mensen met hun vee naar de Singing Wells, zelf gemaakte bronnen in een droge rivierbedding, waar naakte jonge mannen afdalen om al zingend water te scheppen voor hun geliefde vee, dat hier te drinken krijgt. We zijn getuige van een eeuwenoude traditie, waar geen foto's van gemaakt mogen worden.

Marja van Ipenburg en Wim van Alphen, 2015

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
×
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

En ontvang inspiratie voor je volgende droomreis.

Naar boven