Laikipia, Meru, Samburu en Shaba

Kenia

Deze regio kenmerkt zich door zijn exclusiviteit, ver weg van de massa. Als specialist adviseren wij je graag met een uitgebalanceerd reisvoorstel.

Authentieke culturen en duurzaam toerisme

Deze afwisselende, centrale regio is wellicht iets minder bekend, maar zeker een bezoek waard door zijn kleinschaligheid, zijn adembenemende landschappen en de kleurrijke Samburu stam.

Voorbeeldreizen in deze regio

Zie hieronder een selectie van onze voorbeeldreizen.

MaraPlainsCamp-Landscape-GreatPlainsConservation-9
Prachtige safari's | kennis maken met de Samburu
Bekijk voorbeeldreis

Luxe rondreis Kenia per vliegtuig

16 dagen vanaf € 10.500,- per persoon

uitzicht4
Kindvriendelijk | Safari rondreis | Strandverlenging
Bekijk voorbeeldreis

Met het gezin op safari in Kenia

14 dagen vanaf € 7.000,- p.p. met 2 volwassenen en 2 kinderen

Wat maakt Laikipia, Meru, Samburu en Shaba zo bijzonder?

Zie onderstaande fotocollage voor een impressie van deze regio.

Meer informatie Meer informatie
JVH2076b_kamelen_Laikipia

Wild en vee hand aan hand

Schoolvoorbeeld van ecotoerisme

Meer informatie Meer informatie
JVH2481_Samburu_met_Bart_Jan

Authentieke culturele interactie

Meer informatie Meer informatie
JVH6867_Samburu_uitzicht

Fantastische uitzichten

Meer informatie Meer informatie
JVH2270_Kenia_zonsondergang

Zonsondergangen om niet te vergeten

Meer informatie Meer informatie
KE-Starbed-KTB09

Slapen onder de sterren

Meer informatie Meer informatie
C_P_Elsas_kopje_meru_game_drive

Exclusieve safaris

Meer informatie Meer informatie
sarara

Geweldig gelegen lodges

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
KE-Starbed-KTB09

Duurzaam toerisme in Laikipia

In Laikipia zijn het natuurbehoud en het (kleinschalige) toerisme in handen van de plaatselijke Masai, de Samburu en de blanke bevolking. Hier is een balans gevonden tussen bezoekers een mooie safari bieden en ervoor zorgen dat de bossen blijven bestaan.

Daarmee is Laikipia Plateau een voorbeeld voor het toerisme van de toekomst: bij steeds meer Afrikaanse volken sijpelt het besef door dat ze met toerisme meer omzet uit hun land kunnen halen dan met landbouw en veeteelt. Dat heeft tot gevolg dat zij er meer belang bij hebben om de bossen en de wilde dieren te ontzien. Dit belang overstijgt het eeuwenoude conflict tussen roofdieren, het milieu en de gestaag toenemende Keniase bevolking. Zo worden er verscheidene kleine reservaten in eigen beheer gerund die een bezoek meer dan waard zijn.

Safari's in Laikipia

Dag- en avondsafari's in Laikipia worden meestal in open landrovers ondernomen. Verder behoren safari's te paard en op een kameel tot de mogelijkheden. Volgens kenners is een wandelsafari echter de beste manier om Afrika te ervaren. Je kunt er tijdens een wandeltocht letterlijk ‘aarden' en ziet de wereld vanuit het perspectief van de Afrikaan. Te voet valt de grootsheid van dit prachtige land nog beter op. De uitzichten en het wild in Laikipia zijn alle inspanningen te voet in elk geval meer dan waard.

Lewa_safari
Sabuk_Laikipia_ontbijt_in_de_bush
C_P_Elsas_kopje_meru_game_drive

Op zoek naar wild in Meru

Meru National Park, ten noordoosten van Mount Kenya, is zonder twijfel een van Kenia's ruigste en minst bezochte parken. Dit kleine (870 km²), maar goed beschermde wildreservaat herbergt naast grote aantallen olifanten, leeuwen en luipaarden ook kuddes buffels die tot de grootste in Kenia behoren.

Dankzij de uitbundige regenval bestaat een deel van Meru National Park uit jungle, moerasland en hoge grassen. Hier zie je het wild iets minder gemakkelijk dan in andere nationale parken. Veel olifanten, nijlpaarden, luipaarden, leeuwen, cheeta's en enkele zeldzame antilopesoorten wanen zich daarom onbespied. In dit park hebben George en Joy Adamson, schrijfster van enkele boeken over de dieren van Afrika, een aantal dieren vrijgelaten die zij zelf hadden grootgebracht, waaronder Joy's cheeta Pippa en de zoon van de beroemde leeuwin Elsa. Het park biedt een prachtig uitzicht op Mount Kenya, de hoogste berg van Kenia en de op één na hoogste berg van Afrika, na de Kilimanjaro.

Weidse uitzichten in Samburu

Dankzij de ligging in de zogeheten Rift-bedding kun je op sommige plekken in ht Samburu National Reserve bijzonder ver uitkijken. Samburu ligt op het land van de kleurrijke Samburu stam, ‘familie' van de Masai, in het warme overgangsgebied van de weidse noordelijke regio van Kenia. Het is hier stukken warmer en de heuvels en vlakten zijn aanzienlijk droger. Verder zijn de Samburu's minder toeristen gewend dan de Masai, waardoor een bezoek meer authentiek is.


JVH2696_Samburu
Kenia_GIRAFFE
JVH3212_Generuk

Unieke wildsoorten in Samburu

De Uaso Nyiro rivier en de vegetatie op de oevers trekken dieren aan uit de wijde omtrek. De rivier stroomt breed en traag en waaiert uit in het Lorian moeras, waar veel Nijl-krokodillen leven en nijlpaarden poedelen. Je treft in het Samburu wildreservaat wildsoorten aan die elders in Kenia amper voorkomen waaronder de Somalische struisvogel, de netgiraf en de generoek, oftewel girafgazelle. Deze gazelle kan op zijn achterste poten staan en op twee meter hoogte bij blaadjes komen die voor andere antilopen te hoog zijn.

Shaba voor de Afrika-kenner

Shaba National Reserve, gelegen in het midden van Kenia, is vernoemd naar Mount Shaba, de uitgedoofde vulkaan die op de grens van het reservaat ligt. Dankzij vier bronnen is Shaba beter van water voorzien dan de reservaten eromheen. Op weg naar het reservaat moet je over uitgeharde lava rijden, hetgeen de safari-ervaring in dit reservaat des te authentieker maakt. Shaba is bij uitstek een reservaat voor de Afrika-kenner, voor wie het bijzondere van de ervaring zwaarder weegt dan hoge wildconcentraties.

Shaba__Joy's_camp__lunch2

Accommodaties in deze regio

Zie hieronder de locatie van de door ons aangeboden accommodaties

Hoogtepunten volgens onze Kenia reizigers

Bekijk aanbevelingen van vorige reizigers op onderstaande kaart

Reisvoorstel aanvragen?

Hebben wij je geïnspireerd? Dan werken wij, uiteraard geheel vrijblijvend, graag een voorstel uit dat helemaal op jouw wensen is afgestemd.

Vraag reisvoorstel aan
Naar boven